Default Image

Months format

Show More Text

Load More

Related Posts Widget

Article Navigation

Contact Us Form

404

Sorry, the page you were looking for in this blog does not exist. Back Home

Σελήνη: Ο φύλακας άγγελος του πλανήτη μαςΤην βλέπουμε καθημερινά να "ανατέλλει" στον έναστρο ουρανό μας, χαρίζοντας με τον δικό της μοναδικό τρόπο το φως στη Γη κατά τη διάρκεια της νύχτας κι ασκώντας ταυτόχρονα μια ασυνήθιστη επιρροή στον πλανήτη μας εδώ και δισεκατομμύρια χρόνια. Αν κάνουμε ένα ταξίδι στο Ηλιακό μας Σύστημα θα διαπιστώσουμε ότι υπάρχουν πολλά φεγγάρια. Κανένα όμως δεν είναι σαν το δικό μας. Πώς όμως δημιουργήθηκε αυτός ο δορυφόρος της Γης;

Σύμφωνα λοιπόν με μια θεωρία, πριν από 4,5 δισεκατομμύρια χρόνια, στις αρχές της δημιουργίας του Ηλιακού Συστήματος, η Γη ήταν μόνη της σε τροχιά γύρω από τον Ήλιο, προσπαθώντας να επιβιώσει από τον βομβαρδισμό των χιλιάδων αστεροειδών και μετεωριτών που την είχαν μετατρέψει σε μια πύρινη κόλαση, όπως είναι σήμερα η δίδυμη αδερφή της, η Αφροδίτη. Ένας λοιπόν εξωπλανήτης που ταξίδευε με τεράστια ταχύτητα προσέκρουσε στην νεαρά τότε Γη. Η σύγκρουση ήταν τόσο σφοδρή, που ο πυρήνας του εξωπλανήτη συγχωνεύτηκε με τον πυρήνα της Γης, στέλνοντας σε τροχιά τεράστιες ποσότητες υγρού βράχου που λόγω της βαρυτικής έλξης άρχισαν να ενώνονται μεταξύ τους, δημιουργώντας τη Σελήνη. Όταν σχηματίστηκε, αρχικά ήταν σε υγρή μορφή και σε απόσταση 384.400 χιλιομέτρων από την Γη. Αυτό όμως το γεγονός σύμφωνα με τη θεωρία, έμελλε να μετατρέψει την Γη σε ένα τελείως διαφορετικό είδος πλανήτη. Γιατί η σύγκρουση κονιορτοποΐησε την νεαρά τότε Γη. Μέταλλα, όπως ο σίδηρος, απελευθερώθηκαν από τον πυρήνα της αλλάζοντας την βασική χημική σύνθεση της Γης. Αέρια, όπως το μεθάνιο, το μονοξείδιο του άνθρακα και το υδρογόνο, διοχετεύτηκαν στην ατμόσφαιρά της, μεταμορφώνοντάς την με την πάροδο του χρόνου. Η γέννηση της Σελήνης δημιούργησε το σκηνικό για την έναρξη της ζωής στη Γη. 

Η ζωή όμως δεν ξεκίνησε αμέσως. Χρειάστηκαν να περάσουν περίπου 700 εκατομμύρια χρόνια για να εμφανιστούν οι πρώτοι μονοκύτταροι οργανισμοί κι άλλα τόσα για να μειωθεί η θερμοκρασία στη Γη ώστε οι υδάτινοι ατμοί να συμπυκνωθούν και να δημιουργήσουν τους ωκεανούς. Τώρα πια η Σελήνη μετά απ' όλες αυτές τις κοσμογονικές αλλαγές, μοιάζει σαν ένας αιωρούμενος "βράχος" στον ουρανό. Ένας βράχος όμως που έχει τη δύναμη να μετακινεί τεράστιες ποσότητες υδάτων σε όλο τον πλανήτη. Οι παλίρροιες άλλωστε είναι η μεγαλύτερη απόδειξη της στενής σχέσης της Γης με την Σελήνη που προκαλούνται από την βαρύτητα. Ναι, αυτή η μεγάλη συμπαντική δύναμη που μας κρατάει σταθερά στη θέση μας πάνω στη Γη, αλλά διατηρεί και τη Σελήνη σε τροχιά γύρω από εμάς. Για να μπορέσουμε να κατανοήσουμε λοιπόν τη δύναμη της Σελήνης, αρκεί να πάμε μέχρι την δυτική ακτή της Σκωτίας και συγκεκριμένα στην λίμνη Λοχ Έτιβ. Καθημερινά εκεί, κατά τη διάρκεια της πλημμυρίδας, 66 εκατομμύρια τόνοι νερού εισρέουν στη λίμνη από τον Ατλαντικό Ωκεανό με πρωτοφανή δύναμη κι ορμή και κατά την άμπωτη εκχύονται πάλι πίσω. Εξαιτίας λοιπόν της επίδρασης της Σελήνης, κάθε μέρα για μια έως δύο ώρες, αυτή η λίμνη γίνεται μια από τις πιο άγριες υδάτινες διαδρομές στον κόσμο. 

Αυτή είναι η δύναμη της Σελήνης στον πλανήτη μας. Οι παλίρροιες, που μπορεί να δημιούργησαν κατά το ξεκίνημά τους στην τότε εχθρική Γη, ακόμα και το RNA, που είναι ένα από τα θεμελιώδη συστατικά της ζωής. Η κινητήριος δύναμη πίσω από τους κύκλους της ζωής, αν αναλογιστούμε ότι κάθε χρόνο, τα τροπικά κοράλλια συγχρονίζουν τον αναπαραγωγικό τους κύκλο κατά τέτοιο τρόπο, ώστε να αναπαραχθούν όλα μαζί σε μια νύχτα και συγκεκριμένα όταν έχουμε πανσέληνο. Αλλά ακόμα και η κλίση της περιστροφής της Γης ( 23,4 μοίρες ) είναι σταθερή λόγω της βαρυτικής έλξης της Σελήνης. Αν η Σελήνη ήταν κατά 10% πιο μακριά από τι είναι τώρα ( περίπου 400.000 χλμ ), δεν θα υπήρχαν οι εποχές, ο ήλιος θα παρέμενε καθημερινά στον ουρανό για 20 ώρες, οι εκλείψεις θα εξαφανίζονταν για πάντα, η κλίση της περιστροφής της θα ήταν από 0 έως 90 μοίρες, η ζωή η ίδια θα είχε χαθεί γιατί θα επικρατούσε ένα χάος ατμοσφαιρικά, γεωλογικά, περιβαλλοντικά. Ευτυχώς για εμάς, αν και απομακρύνεται από την Γη με ταχύτητα 3,78 εκατοστά το χρόνο, θα χρειαστεί ένα δισεκατομμύριο χρόνια για να συμβεί αυτό το χάος στη Γη. 

Επομένως, θα μας κοιτάζει ακόμα για πολλά εκατομμύρια χρόνια από ψηλά, σχηματίζοντας κι αλλάζοντας την πορεία της ζωής πάνω στη Γη, αλλά και συνεχίζοντας να μαγεύει το ανθρώπινο μυαλό με την απαράμιλλη ομορφιά της.

Καλησπέρα σε όλους!!!


Επιμέλεια: Μαρία Φραγκούλη 

 https://i.pinimg.com/originals/8b/75/f7/8b75f701811f72ef513d1985eba5e3a1.jpg    mariaparoikia@yahoo.gr

       www.facebook.com/profile.php?id=100001086274129


Μην ξεχάσετε να κάνετε κλικ  "ΕΓΓΡΑΦΗ" στο κανάλι μας στο You Tube  προκειμένου να ενημερώνεστε πρώτοι για νέα βίντεο.

Γίνετε μέλη στην ομάδα μας στο Facebook 

Ακολουθήστε με στο Instagram

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πρόσφατα άρθρα

Όροι Αναδημοσίευσης H αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες μπορεί να γίνεται μόνο με την άδεια του Meteo24News.gr και πάντα με την προϋπόθεση η πηγή να είναι ενεργό link προς το άρθρο. Μην ξεχάσετε να κάνετε κλικ "ΕΓΓΡΑΦΗ" στο κανάλι μας στο You Tube προκειμένου να ενημερώνεστε πρώτοι για νέα βίντεο. Γίνετε μέλη στην ομάδα μας στο Facebook

Ακολουθήστε μας και στο Pinterest

 Ακολουθήστε τις ειδήσεις του Meteo24News στο Google News