Default Image

Months format

Show More Text

Load More

Related Posts Widget

Article Navigation

Contact Us Form

404

Sorry, the page you were looking for in this blog does not exist. Back Home

Μακροπρόθεσμη πρόγνωση Δεκεμβρίου για την Ευρώπη: Το φαινόμενο La Nina θα κυριαρχήσει στην χειμερινή περίοδο στο βόρειο ημισφαίριο

 


Ο Δεκέμβριος έχει μπει για τα καλά, αψηφώντας την ισχυρή επιρροή του φαινομένου La Niña, με αποτέλεσμα, σε αρκετές περιοχές της Γηραιάς Ηπείρου να επικρατεί χειμερινό σκηνικό, με το καλύτερο παράδειγμα να είναι αυτό που συνέβη στην Βόρεια Ιταλία. Όμως το " θηρίο " του μεγαλύτερου ωκεανού του πλανήτη πρόκειται να αναλάβει τα ηνία για το υπόλοιπο του μήνα. Όπως γνωρίζουμε ο μετεωρολογικός χειμώνας ξεκινάει από την 1η Δεκεμβρίου και διαρκεί έως τις 28/ 29 Φεβρουαρίου. Η περίοδος Δεκεμβρίου - Φεβρουαρίου καλύπτει τους τρεις πιο κρύους μήνες του έτους, γι αυτό κι ορίζεται μετεωρολογικά ως χειμερινή περίοδος. Αναλύοντας λοιπόν τα μοτίβα πίεσης που κατά πάσα πιθανότητα θα επικρατήσουν μέχρι τα τέλη του μήνα, καθώς και την κατανομή των καιρικών φαινομένων όπως και της θερμοκρασίας, θα δούμε τα πιθανά σενάρια για την εξέλιξη του χειμώνα σε όλη την Ευρώπη αλλά και στα Βαλκάνια. 

Τώρα, ένας τρόπος αναζήτησης του " δακτυλικού" αποτυπώματος του φαινομένου La Niña είναι η συμπεριφορά της ατμοσφαιρικής κυκλοφορίας ή πιο απλά το πώς περιστρέφεται ολόκληρη η ατμόσφαιρα γύρω από την Γη. Όπως έχουμε πει, στον τροπικό Ειρηνικό Ωκεανό υπάρχει μια περιοχή όπου έχουμε εναλλαγές ψυχρών και θερμών φάσεων. Οι τροπικοί άνεμοι, ( ανατολικοί άνεμοι που περιβάλλουν την Γη κοντά στον Ισημερινό ), συνήθως ξεκινούν ή σταματούν σε μια συγκεκριμένη φάση, καθώς αναμειγνύονται τα επιφανειακά νερά του ωκεανού, μεταβάλλοντας έτσι τη ροή και την κίνηση των ωκεάνιων ρευμάτων. Η ψυχρή φάση που ονομάζεται La Niña επηρεάζει σημαντικά τους μεταβαλλόμενους αεροχειμάρρους, δηλ το ισχυρό ρεύμα αέρα που ρέει από δυτικά προς τα ανατολικά γύρω απ' ολόκληρο το ημισφαίριο σε ένα ύψος 8 - 11 χιλιομέτρων και συμβάλλει σημαντικά στην ατμοσφαιρική κυκλοφορία. Παρά ταύτα η επιρροή της La Niña μετριάζεται ή τροποποιείται πάνω από την Ευρώπη, εξαιτίας των καιρικών φαινομένων που δημιουργούνται στον Βόρειο Ατλαντικό.

Από τα μέσα λοιπόν του Δεκεμβρίου και μετά, υπάρχουν κάποια πιθανά σενάρια του καιρού που θα επικρατήσει στην Ευρώπη και κατ' επέκταση στη χώρα μας, μιάς κι από τι φαίνεται από τα τέλη του μήνα η La Niña θα κυριαρχήσει σε όλη την Ευρώπη. Το πιθανό σενάριο είναι να συνεχίσουν να επιμένουν οι υψηλές πιέσεις πάνω από τη Σκανδιναβία και τα Ουράλια όρη από την 3η εβδομάδα του Δεκεμβρίου, χωρίς παράλληλα να διαφαίνεται κάποιο ισχυρό σύστημα χαμηλών πιέσεων να επηρεάζει γενικότερα την Βόρεια Ευρώπη. Οι υψηλές πιέσεις λοιπόν στη Βόρεια Ευρώπη και οι χαμηλές πιέσεις που φαίνεται να επικρατούν στην ΒΔ και Δυτική Ευρώπη, μπορεί να έχουν σαν αποτέλεσμα ψυχρότερες αέριες μάζες να κινηθούν προς την Δυτική, Κεντρική κι Ανατολική Ευρώπη. Σ' αυτό θα συμβάλλει η ισχυρή περιοχή χαμηλής πίεσης πάνω από την Σιβηρία που θα αναγκάσει μια ψυχρή μάζα αέρα να κατέβει στην κεντρική κι Ανατολική Ασία. Το αποτέλεσμα αυτού του σεναρίου είναι να έχουμε κρύο στην Δυτική Ευρώπη με τάσεις εξάπλωσης και προς την Κεντρική.

Όμως, από τα τέλη του μήνα φαίνεται το φαινόμενο La Niña να επικρατεί κατά κράτος σε όλη την Ευρώπη. Τα μακροπρόθεσμα δείχνουν ένα επίμονο σύστημα αποκλεισμού υψηλών πιέσεων δεξιόστροφης περιστροφής στην Βόρεια Ευρώπη που θα συνδυαστεί με ένα σύστημα χαμηλής πίεσης στη ΒΔ Ευρώπη. Αυτό θα αναγκάσει ιδιαίτερα ψυχρές αέριες μάζες να επηρεάσουν σχεδόν όλη την Ευρώπη, δημιουργώντας συνθήκες πραγματικού χειμώνα. Κατά πόσο αυτό θα επηρεάσει τα Βαλκάνια και κατ' επέκταση τη χώρα μας, θα το δούμε αργότερα, καθώς μιλάμε για τάση του καιρού και σε καμία περίπτωση για πρόβλεψη. Όλα θα εξαρτηθούν από την αποδυνάμωση της στρατοσφαιρικής πολικής δίνης ( Polar Vortex ) που μέχρι στιγμής παραμένει εξαιρετικά ισχυρή. Η αιτία που συνήθως προκαλεί την αποδυνάμωσή της είναι η αιφνίδια στρατοσφαιρική θέρμανση, δηλ η απότομη άνοδος της θερμοκρασίας στο ανώτερο τμήμα της ατμόσφαιρας που μπορεί να αγγίξει και τους 45 βαθμούς κελσίου, επικρατώντας παράλληλα ένας ενισχυμένος αντικυκλώνας που μεταβάλλει τη ροή κίνησης των αέριων μαζών. Σύμφωνα λοιπόν με τις τρέχουσες παρατηρήσεις, φαίνεται να έχουμε πιθανή στρατοσφαιρική θέρμανση στις αρχές του Ιανουαρίου. 

Επομένως, ο Δεκέμβριος ίσως να είναι ο καταλυτικός μήνας που θα μας δείξει τι συνθήκες θα επικρατήσουν την φετινή χειμερινή περίοδο στην Ευρώπη.

Επιμέλεια : Μαρία Φραγκούλη


Μην ξεχάσετε να κάνετε κλικ  "ΕΓΓΡΑΦΗ" στο κανάλι μας στο You Tube  προκειμένου να ενημερώνεστε πρώτοι για νέα βίντεο.

Γίνετε μέλη στην ομάδα μας στο Facebook 

Ακολουθήστε με στο Instagram

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πρόσφατα άρθρα

Όροι Αναδημοσίευσης H αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες μπορεί να γίνεται μόνο με την άδεια του Meteo24News.gr και πάντα με την προϋπόθεση η πηγή να είναι ενεργό link προς το άρθρο. Μην ξεχάσετε να κάνετε κλικ "ΕΓΓΡΑΦΗ" στο κανάλι μας στο You Tube προκειμένου να ενημερώνεστε πρώτοι για νέα βίντεο. Γίνετε μέλη στην ομάδα μας στο Facebook