Default Image

Months format

Show More Text

Load More

Related Posts Widget

Article Navigation

Contact Us Form

404

Sorry, the page you were looking for in this blog does not exist. Back Home

"Η ανάλυση των ωκεανών αποκαλύπτει την εξέλιξη του καιρού σε Ευρώπη και Αμερική κατά το ξεκίνημα της νέας χρονιάς."

 


Οι ωκεανοί κι η ατμόσφαιρα είναι γνωστό ότι συνδέονται μεταξύ τους, αποτελώντας τη βάση του περίπλοκου συστήματος της παγκόσμιας ατμοσφαιρικής κυκλοφορίας. Καλύπτουν το 71% της επιφάνειας της Γης και περιέχουν το 97% του νερού της Γης. Παίζουν καθοριστικό ρόλο στην εξέλιξη του καιρού παγκοσμίως, καθώς και στην ισορροπία του κλίματος. Τρέχουσες λοιπόν παρατηρήσεις δείχνουν δύο ανωμαλίες της θερμοκρασίας των ωκεανών που ίσως να επηρεάσουν σε σημαντικό βαθμό όχι μόνο την εξέλιξη της χειμερινής περιόδου στο Βόρειο Ημισφαίριο αλλά ακόμα και την περίοδο των ανεμοστρόβιλων στις ΗΠΑ, μέχρι και το καλοκαίρι στην Ευρώπη. Το συμπέρασμα αυτό βγαίνει από το γεγονός ότι μεγάλο μέρος του πλανήτη έχει θερμοκρασίες πάνω από το μέσο όρο, με την ψυχρή φάση της La Niña να ξεχωρίζει. Ένα άλλο εξίσου σημαντικό γεγονός είναι ότι ο Βόρειος Ειρηνικός είναι πολύ θερμότερος από το κανονικό, ενώ ο Βόρειος Ατλαντικός είναι σε μια ουδέτερη κατάσταση. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να έχουμε τις εξής διαφοροποιήσεις :

1. Θερμοκρασίες πάνω από τον μέσο όρο στον Βόρειο Ειρηνικό

2. Ψυχρή φάση στον Τροπικό Ειρηνικό Ωκεανό

3. Ουδέτερη φάση ( εναλλαγές ψυχρού - θερμού ) στον Βόρειο Ατλαντικό Ωκεανό

Α. ΒΟΡΕΙΟΣ ΑΤΛΑΝΤΙΚΟΣ ΩΚΕΑΝΟΣ

Αν κοιτάξουμε από κοντά τον Βόρειο Ατλαντικό Ωκεανό, θα δούμε μια αρκετά μεγάλη περιοχή πιο κρύων από τις κανονικές θερμοκρασίες των ωκεανών στις υποπολικές περιοχές. Αυτό οφείλεται πρακτικά στο γεγονός ότι έχουμε κυκλωνική - χαμηλή πίεση - καιρική δραστηριότητα σε αυτή την περιοχή εξαιτίας της ατλαντικής ταλάντωσης. Η ατλαντική ταλάντωση είναι δηλαδή ουσιαστικά η διαφορά της πίεσης μεταξύ των Ισλανδικών συστημάτων χαμηλής πίεσης και των Αζορών υψηλής πίεσης. Αυτό συνεπάγεται το εξής : 

1. Αν έχουμε υψηλότερη διαφορά πίεσης μεταξύ Ισλανδίας κι Αζορών, τότε έχουμε δυτική ροή των αεροχειμμάρων, ήπια ατμόσφαιρα στον Ατλαντικό και σχετικά ήπιο χειμώνα στο μεγαλύτερο μέρος της Ευρώπης ( ΘΕΤΙΚΗ ΝΑΟ).

2. Αν όμως έχουμε χαμηλότερη ή αντίστροφη διάφορα πίεσης μεταξύ Ισλανδίας κι Αζορών, τότε έχουμε ροή αεροχειμμάρων βορρά - νότου που προκαλεί ψυχρότερο καιρό στην Ευρώπη ( ΑΡΝΗΤΙΚΗ ΝΑΟ ).

Τα δεδομένα λοιπόν μέχρι στιγμής δείχνουν να έχουμε χαμηλότερη από την κανονική πίεση στον υποπολικό Βόρειο Ατλαντικό και υψηλότερη πίεση στις κεντρικές περιοχές του Βορείου Ατλαντικού. Αυτό είναι ουσιαστικά μια παραλλαγή μιας θετικής φάσης ΝΑΟ γι αυτό ίσως έχουμε και μια διαφοροποίηση στο καιρό της Ευρώπης, με την ανατολική και νότια πλευρά της να μην έχει δει ουσιαστικά ακόμα χιόνια σε χαμηλότερα υψόμετρα παρά το γεγονός ότι σε λίγες μέρες μας αποχαιρετά ο ένας από τους τρείς μήνες της χειμερινής περιόδου.

Β. ΟΙ ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ ΤΗΣ ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΑ ΙΣΧΥΡΗΣ ΚΥΚΛΩΝΙΚΗΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑΣ ΣΤΟΝ ΒΟΡΕΙΟ ΑΤΛΑΝΤΙΚΟ ΤΗΝ ΦΕΤΙΝΗ ΧΡΟΝΙΑ

Τώρα, η εξαιρετικά ισχυρή κυκλωνική δραστηριότητα και τα ψυχρά μέτωπα που είχαμε φέτος, τείνουν να αναμειγνύουν την επιφάνεια του ωκεανού με βαθύτερα δροσερά νερά, όπως επίσης να απομακρύνουν μέρος της θερμότητας από τα ανώτερα στρώματα του ωκεανού με περαιτέρω ψύξη της επιφάνειας του ωκεανού. Μελέτες λοιπόν έχουν δείξει ότι η ψυχρή ανωμαλία του Βορείου Ατλαντικού και οι προκύπτουσες διαφορές θερμοκρασίας, μπορεί να δημιουργήσουν τις προϋποθέσεις ώστε να έχουμε την ανάπτυξη εξαιρετικά υψηλών πιέσεων κι ακραίων θερμοκρασιών κυρίως στην Κεντρική Ευρώπη, προκαλώντας έντονα κύματα θερμότητας. Παρά το γεγονός ότι είναι πρακτικά αδύνατον από τώρα να έχουμε μια πρόβλεψη για το καλοκαίρι του 21, υπάρχει ένα σενάριο βάση κάποιων δεδομένων που δείχνει την τάση για έναν δυνητικά αυξημένο αριθμό κυμάτων θερμότητας κυρίως στην Κεντρική Ευρώπη και με μεγάλη διάρκεια, ενώ για την περιοχή της Μεσογείου υπάρχει ένα ενδεχόμενο να έχουμε δροσερό καλοκαίρι και βίαιες καταιγίδες. Ωστόσο πρόκειται απλά για ένα σενάριο και τίποτα παραπάνω.  

Όσον αφορά την εξέλιξη του καιρού από το ξεκίνημα της νέας χρονιάς, τα δεδομένα δείχνουν ότι η επιρροή της La Niña είναι προς το παρόν αδύναμη προς την Ευρώπη σε σχέση με την Αμερική που φαίνεται να έχει κυριαρχήσει. Ωστόσο η La Niña στην Γηραιά Ήπειρο εξασθενεί πιο αργά σε σχέση με την Αμερική, λόγω της μεταβλητότητας του καιρού στην Ευρώπη κι εξαιτίας του ισχυρού συμμάχου της που είναι ο Βόρειος Ατλαντικός Ωκεανός. Σύμφωνα λοιπόν με το μοντέλο ECMWF, οι ψυχρότερες θερμοκρασίες στο Βόρειο Ατλαντικό δείχνει να επιμένουν μέχρι την Άνοιξη του 21. Αυτό συνεπάγεται :

1. Ψυχρό χειμώνα στην Δυτική και Βόρεια Ευρώπη

2. Ουδέτερο χειμώνα στην Κεντρική Ευρώπη ( εναλλαγές ψυχρού - δροσερού καιρού )

3. Ήπιο προς θερμό χειμώνα στην Ανατολική και Νότια Ευρώπη

Παρά ταύτα τα δεδομένα δείχνουν να αλλάζουν έως ένα βαθμό από τον Ιανουάριο κι έτσι ψυχρές αέριες μάζες πολικής προελεύσεως να κινηθούν και νοτιότερα στην Ευρώπη αν και πιθανόν να βρουν αρκετά εμπόδια μέχρι να τα καταφέρουν. Θα το δούμε πιο αναλυτικά αυτό κατά το ξεκίνημα της νέας χρονιάς αν τελικά θα επικρατήσει η La Niña που κατά κανόνα προκαλεί βαρύ χειμώνα στο σύνολο της Ευρώπης.  

Πηγή : Severe Weather Europe

Μετάφραση - επιμέλεια : Φραγκούλη Μαρία - Ερασιτέχνης Μετεωρολόγος


Μην ξεχάσετε να κάνετε κλικ  "ΕΓΓΡΑΦΗ" στο κανάλι μας στο You Tube  προκειμένου να ενημερώνεστε πρώτοι για νέα βίντεο.

Γίνετε μέλη στην ομάδα μας στο Facebook 

Ακολουθήστε με στο Instagram

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πρόσφατα άρθρα

Όροι Αναδημοσίευσης H αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες μπορεί να γίνεται μόνο με την άδεια του Meteo24News.gr και πάντα με την προϋπόθεση η πηγή να είναι ενεργό link προς το άρθρο. Μην ξεχάσετε να κάνετε κλικ "ΕΓΓΡΑΦΗ" στο κανάλι μας στο You Tube προκειμένου να ενημερώνεστε πρώτοι για νέα βίντεο. Γίνετε μέλη στην ομάδα μας στο Facebook

Ακολουθήστε μας και στο Pinterest

 Ακολουθήστε τις ειδήσεις του Meteo24News στο Google News