Default Image

Months format

Show More Text

Load More

Related Posts Widget

Article Navigation

Contact Us Form

404

Sorry, the page you were looking for in this blog does not exist. Back Home

Φαινόμενο La Nina : Η ισχυρή επιρροή της στην φετινή χειμερινή περίοδο

 


Μπορεί να επισκέφθηκαν τα χιόνια τους ορεινούς όγκους της Ελλάδας, όμως από τα τέλη της επόμενης εβδομάδας και μετά φαίνεται να μας αποχαιρετά αυτό το σκηνικό του καιρού και τη σκυτάλη να παίρνει ένα μοτίβο καιρικών συνθηκών που θα θυμίζει πρώιμη άνοιξη, φαινόμενο που δεν αποκλείεται να μας συντροφεύει μέχρι και τα μέσα του Δεκεμβρίου. Απ' την Πέμπτη και μετά μας αποχαιρετά λοιπόν ο βοριάς και τα ηνία τα αναλαμβάνει το νότιο ρεύμα που θα γίνει κι η αιτία να έχουμε σταδιακή άνοδο της θερμοκρασίας σε όλη την επικράτεια. 

Τώρα, κατά πάσα πιθανότητα πίσω από αυτήν την ανωμαλία που δεν συμβαίνει μόνο στην χώρα μας, φαίνεται να κρύβεται η La Niña, καθώς η ψυχρή φάση που επικρατεί στον τροπικό Ειρηνικό Ωκεανό, μεταβάλλει σημαντικά τα ωκεάνια ρεύματα. Έτσι από τις παρατηρήσεις βλέπουμε να διατηρούνται οι θερμές θερμοκρασίες στην επιφάνεια της θάλασσας γύρω από την Ευρώπη, την Βαλτική αλλά και την Μεσόγειο, ενώ ο Βόρειος Ατλαντικός αρχίζει να ψύχεται μετά από μια έντονη κυκλωνική δραστηριότητα που έσπασε όλα τα ρεκόρ. Παράλληλα παρότι έχουμε σημαντικές χιονοπτώσεις στη Γηραιά Ήπειρο, με βάση τα δεδομένα του μοντέλου ECMWF, είναι κάτω από το μέσο όρο για την εποχή, διαπιστώνοντας ότι ο χειμώνας αν και προσπαθεί να επικρατήσει, η ισχυρή επιρροή της La Niña δεν του αφήνει τα περιθώρια ακόμα να εγκατασταθεί.

Η La Niña λοιπόν επηρεάζει σημαντικά τους μεταβαλλόμενους αεροχειμάρρους, δηλ το ισχυρό ρεύμα αέρα που ρέει από δυτικά προς τα ανατολικά γύρω απ' ολόκληρο το ημισφαίριο σε ένα ύψος 8 - 11Km. Η συμπεριφορά λοιπόν των αεροχειμμάρρων συμβάλλει σημαντικά στην ατμοσφαιρική κυκλοφορία. Όμως αν προσπαθήσουμε να "αποκρυπτογραφήσουμε" τις διαθέσεις της παγκόσμιας ατμοσφαιρικής κυκλοφορίας,  σίγουρα δεν θα μπορέσουμε να βγάλουμε ένα αξιόπιστο πόρισμα, μιας και μιλάμε για ένα εξαιρετικά περίπλοκο σύστημα. Στον τροπικό λοιπόν Ειρηνικό Ωκεανό, έχουμε μια περιοχή όπου υπάρχουν εναλλαγές ψυχρών και θερμών φάσεων. Οι τροπικοί άνεμοι ( ανατολικοί άνεμοι που περιβάλλουν την Γη κοντά στον Ισημερινό ) συνήθως ξεκινούν ή σταματούν σε μια συγκεκριμένη φάση, καθώς αναμειγνύονται τα επιφανειακά νερά του ωκεανού, μεταβάλλοντας έτσι τη ροή και την κίνηση των ωκεάνιων ρευμάτων. Η ψυχρή φάση ονομάζεται La Niña, ενώ η θερμή φάση El Nino. Τώρα διανύουμε την ψυχρή φάση που φαίνεται να είναι αυτή τη φορά αρκετά ισχυρή, με προοπτική να μην εξασθενήσει πριν από την ανοιξη του 2021.

Τι σημαίνει όμως αυτό για τον χειμώνα στην Ευρώπη; Το επικρατέστερο σενάριο απ' τα μακροπρόθεσμα μοντέλα δείχνει ένα μοτίβο καιρού στην Ευρώπη όπου θα επικρατήσουν θερμότερες θερμοκρασίες από τον μέσο όρο, χωρίς όμως να απομακρύνονται οι ψυχρές εισβολές αέρα στο σύνολο της Ευρώπης. Όμως μέχρι στιγμής φαίνεται να είναι λιγότερες του αναμενόμενου. Αν στο Βόρειο Ημισφαίριο οι ταχύτητες των ανέμων στους αεροχειμάρρους είναι αρκετά ισχυρές και κινηθεί το ρεύμα πιο νότια, τότε θα έχουμε ισχυρά επεισόδια χιονιού στη Βόρεια και Κεντρική Ευρώπη. Αν όμως κινηθούν πιο βόρεια, και παράλληλα οι αεροχείμμαροι είναι πιο αδύναμοι στον Ειρηνικό, τότε θα έχουμε περισσότερο καταιγίδες, υγρό καιρό κι ήπιες συνθήκες χειμώνα. Παίζει όμως κι ένα ενδεχόμενο η ατμοσφαιρική κυκλοφορία στην Ευρώπη να αλληλεπιδράσει με τα συστήματα του Ατλαντικού και να έχουμε κάτι που να είναι εντελώς έξω από τα δεδομένα για την εποχή, ένα μοτίβο δηλαδή καιρού στην Ευρώπη που δεν θα έχει ξανασυμβεί. Με λίγα λόγια, παραμένει γρίφος πως θα εξελιχθεί ο χειμώνας φέτος στο Βόρειο Ημισφαίριο. 

Το σίγουρο μέχρι στιγμής είναι ότι ο Νοέμβριος στην Ελλάδα θα μας αποχαιρετήσει με πιο υγρό καιρό, ηπιότερες συνθήκες θερμοκρασιακά, με επικράτηση του νοτίου ρεύματος, και συνθήκες που θα θυμίζουν περισσότερο άνοιξη παρά χειμώνα μέχρι το πρώτο δεκαήμερο του Δεκεμβρίου. Επομένως, ο χειμώνας ακόμα αγνοείται...


Επιμέλεια: Μαρία Φραγκούλη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πρόσφατα άρθρα

Όροι Αναδημοσίευσης H αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες μπορεί να γίνεται μόνο με την άδεια του Meteo24News.gr και πάντα με την προϋπόθεση η πηγή να είναι ενεργό link προς το άρθρο. Μην ξεχάσετε να κάνετε κλικ "ΕΓΓΡΑΦΗ" στο κανάλι μας στο You Tube προκειμένου να ενημερώνεστε πρώτοι για νέα βίντεο. Γίνετε μέλη στην ομάδα μας στο Facebook

Ακολουθήστε μας και στο Pinterest

 Ακολουθήστε τις ειδήσεις του Meteo24News στο Google News