Default Image

Months format

Show More Text

Load More

Related Posts Widget

Article Navigation

Contact Us Form

404

Sorry, the page you were looking for in this blog does not exist. Back Home

Ένα ταξίδι στην πηγή της ενέργειας του ήλιου


Ο Ήλιος που βλέπουμε καθημερινά στον ουρανό μας, είναι μια θερμή σφαίρα αερίων στο εσωτερικό της οποίας γίνονται θερμοπυρηνικές αντιδράσεις. Πάμε λοιπόν να κάνουμε ένα ταξίδι κάτω από την αστραφτερή επιφάνειά του, μέσα στην οποία βρίσκεται μια ζώνη αέναης κίνησης, δηλ στον πυρήνα του Ήλιου που είναι το " εργοστάσιο" ενέργειας του άστρου μας. Πρόκειται για την μικρότερη περιοχή του Ήλιου αλλά είναι σε μέγεθος 25 φορές όσο η διάμετρος του δικού μας πλανήτη. Ότι βιώνουμε λοιπόν στη Γη ( φως, θερμότητα ) όπως και τις επιπτώσεις των ηλιακών καταιγίδων ξεκινούν από εδώ. Πριν από αυτό όμως, ας δούμε πώς γεννήθηκε αυτό λαμπερό αστέρι που εδώ και δισεκατομμύρια χρόνια περιστρέφεται η Γη κι οι υπόλοιποι πλανήτες του ηλιακού μας συστήματος γύρω από αυτό.

Κατά τη δημιουργία του Ήλιου λοιπόν, αέριο υδρογόνο στο κέντρο του συνεθλίβει υπό το βάρος του από πάνω υλικού του. Η θερμοκρασία και η πίεση που αναπτύχθηκε ήταν τόσο υψηλή που τα άτομα του υδρογόνου διασπάστηκαν σε ηλεκτρόνια και πρωτόνια, δημιουργώντας το " πλάσμα". Μέσα λοιπόν από αυτές τις ακραίες συνθήκες, γεννήθηκε ένα μοναδικό φαινόμενο που ονομάζεται πυρηνική σύντηξη, που είναι ακριβώς η ίδια διεργασία που γίνεται στο εσωτερικό μιας βόμβας υδρογόνου, όπως βλέπουμε σε μια από τις εικόνες. Κάτω λοιπόν από αυτή την τεράστια πίεση, τα πρωτόνια του πλάσματος συγχωνεύονται μεταξύ τους, απελευθερώνοντας φωτόνια. Αυτά λοιπόν τα μικροσκοπικά πακέτα θερμότητας και φωτός καθώς κι ο απίστευτος αριθμός φωτονίων που δημιουργούνται κάθε δευτερόλεπτο, είναι η αιτία της τρομακτικής ενέργειας του Ήλιου, μέρος της οποίας φτάνει σε μας ως ηλιακό φως. 

Κι όμως αυτό το φως που γεννιέται στον πυρήνα του, φτάνει σε μας μετά από ένα αξιοσημείωτο ταξίδι. Πριν από τον πυρήνα λοιπόν υπάρχει η " ζώνη ακτινοβολίας" που είναι το πυκνότερο επίπεδο του πλάσματος του Ήλιου. Μέσα εκεί το κάθε φωτόνιο ξεκινά ένα κουραστικό ταξίδι, καθώς η πίεση και η θερμοκρασία πέφτουν, με αποτέλεσμα η πυρηνική σύντηξη να σταματά. Το πλάσμα παρά ταύτα εξακολουθεί να είναι πυκνό, παλεύοντας έτσι τα φωτόνια να κινηθούν μέσα σε αυτό. Κάθε πακέτο ενέργειας λοιπόν απορροφάται συνεχώς κι εκδιώχνεται από τα σωματίδια του πλάσματος. Με την ταχύτητα του φωτός ( 299.792χλμ / δευτερόλεπτο ), παίρνει στα φωτόνια πάνω από 100.000 χρόνια για να διασχίσουν αυτή τη ζώνη. Μετά από αυτό το ταξίδι διάρκειας χιλιάδων ετών, που μοιάζει ατελείωτο, περνούν στη " ζώνη μεταβίβασης". Σε αυτό το σημείο το πλάσμα είναι αραιότερο κι έτσι τα φωτόνια κινούνται με διαφορετικό τρόπο, μειώνοντας την διάρκεια του ταξιδιού τους μόλις σε έναν μήνα. Τελικά καταφέρνουν να φτάσουν στον πυρήνα του Ήλιου ως αποδυναμωμένη μορφή ηλικιακής ενέργειας. Αυτή είναι η ενέργεια λοιπόν που φτάνει στη Γη σε μόλις οχτώ λεπτά ως ηλιακό φώς. 

Απρόσκοπτα λοιπόν, το ταξίδι από τον πυρήνα στην επιφάνεια θα χρειαζόταν μερικά δευτερόλεπτα. Κι όμως στην πραγματικότητα το ηλιακό φως που λάμπει σε μας σήμερα, μπορεί να δημιουργήθηκε κατά τη διάρκεια της τελευταίας περιόδου των παγετώνων, δεδομένου ότι τα φωτόνια που φτάνουν σε μας μέσα σε μόλις οχτώ λεπτά, χρειάζονται πάνω από 100.000 χρόνια για να διασχίσουν τη ζώνη ακτινοβολίας του Ήλιου. Η ενέργεια όμως που φτάνει στην επιφάνεια του Ήλιου δεν μετατρέπεται μόνο σε ηλιακό φως. Μπορεί επίσης να πυροδοτήσει ηλιακές καταιγίδες και καυτές φυσαλίδες πλάσματος στο μέγεθος της Αλάσκας, μια διαδικασία που ονομάζεται " Εκτίναξη Στεμματικού Υλικού " ή C.M.E. Πως δημιουργούνται όμως;; Σε μια από τις εικόνες βλέπουμε κάποιες γραμμές. Αυτές οι γραμμές μαγνητικού πεδίου του Ήλιου, επηρεάζονται από την τεράστια θερμότητα του στέμματος που θα το περιέγραφε κανείς σαν άνεμος σε μαινόμενη θύελλα. 

Όταν λοιπόν αυτές οι μαγνητικές γραμμές διασταυρωθούν, προκύπτει μια τεράστια έκρηξη, μέσα στις ηλιακές φλόγες της επιφάνειας του Ήλιου. Έτσι αυτές οι γραμμές κόβονται όπως ένα πανί από κατάρτι ιστιοφόρου από την φουρτουνιασμένη θάλασσα, και φεύγει στο διάστημα μια τεράστια μάζα πλάσματος. Φορτωμένη με ένα δισεκατομμύριο τόνους φορτισμένου πλάσματος και με ταχύτητα 150.000.000 χιλιομέτρων, αν φτάσει στη Γη μέσα σε ώρες, μπορεί πραγματικά να σπείρει τον όλεθρο στην εξαρτημένη από τον ηλεκτρισμό Γη, θέτοντας σε κίνδυνο τα εργοστάσια, τις τηλεπικοινωνίες, ακόμα και τους δορυφόρους. Αυτός είναι κι λόγος πλέον που οι επιστήμονες ερευνούν συνεχώς την " απρόβλεπτη" προσωπικότητα του Ήλιου. Αυτό όμως δεν θα σταματήσει να δημιουργεί το αίσθημα της αβεβαιότητας στους ανθρώπους, που ζούμε με ένα αστέρι με απίστευτη δύναμη κι ενέργεια. Το σίγουρο πάντως είναι ότι θα μας συντροφεύει ακόμα για δισεκατομμύρια χρόνια, χαρίζοντας την ενέργειά του, το φως του και τη θερμότητά του, που είναι απαραίτητα για την ύπαρξη και τη διατήρηση της ζωής στον πλανήτη Γη.


Επιμέλεια: Μαρία Φραγκούλη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πρόσφατα άρθρα

Όροι Αναδημοσίευσης H αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες μπορεί να γίνεται μόνο με την άδεια του Meteo24News.gr και πάντα με την προϋπόθεση η πηγή να είναι ενεργό link προς το άρθρο. Μην ξεχάσετε να κάνετε κλικ "ΕΓΓΡΑΦΗ" στο κανάλι μας στο You Tube προκειμένου να ενημερώνεστε πρώτοι για νέα βίντεο. Γίνετε μέλη στην ομάδα μας στο Facebook

Ακολουθήστε μας και στο Pinterest

 Ακολουθήστε τις ειδήσεις του Meteo24News στο Google News