Default Image

Months format

Show More Text

Load More

Related Posts Widget

Article Navigation

Contact Us Form

404

Sorry, the page you were looking for in this blog does not exist. Back Home

2020: Η χρονιά των τυφώνων και των τροπικών καταιγίδωνΤο ένα ρεκόρ μετά το άλλο σπάει το 2020 στη γένεση τροπικών καταιγίδων και τυφώνων, με την Theta να γίνεται η 29η καταιγίδα της φετινής χρονιάς. Η επονομαζόμενη Theta, έχει σχηματιστεί νοτιοδυτικά των Αζορών, και σήμερα αναμένεται να πάρει τη μορφή τυφώνα. Παράλληλα η τροπική καταιγίδα Eta συνεχίζει στον κόλπο του Μεξικού, ενώ κατά πάσα πιθανότητα θα γεννηθεί η 30η καταιγίδα της σεζόν με το όνομα Iota. Αναμενόμενο λοιπόν το 2020 να θεωρείται το έτος με τις περισσότερες επώνυμες καταιγίδες από κάθε άλλη χρονιά, με τις προβλέψεις να δείχνουν ότι μέχρι το τέλος του χρόνου να έχουμε συνολικά 33 επώνυμες καταιγίδες. Γιατί όμως είναι τόσο ενεργός ο Ατλαντικός φέτος;;;

Το καλοκαίρι που μας πέρασε, οι αφρικανικοί μουσώνες ήταν ιδιαίτερα δραστήριοι, κάτι που είχε σαν συνέπεια τα τροπικά ρεύματα να είναι πολύ περισσότερα από το φυσιολογικό. Επιπλέον, οι πιέσεις πάνω από τον τροπικό Ατλαντικό ήταν χαμηλότερες από τις κανονικές, ενώ η ανάπτυξη του φαινομένου La Niña, έπαιξε σημαντικό ρόλο στη συνεχή γένεση τροπικών καταιγίδων. Η εντατικοποίηση όμως της γένεσης καταιγίδων που με ευκολία αποκτούν τροπικά χαρακτηριστικά είναι τα θερμά νερά του τροπικού Ατλαντικού που θα έλεγε κανείς ότι φέτος σπάνε κάθε ρεκόρ, αν σκεφτούμε μόνο ότι η ύπαρξη 2 ταυτόχρονα ισχυρών συστημάτων ( Τροπική καταιγίδα Eta - Καταιγίδα Theta ) έχει να συμβεί από το 1887.

Για να συνειδητοποιήσουμε το ποσό συμβάλουν οι θερμές θάλασσες των Ωκεανών σε αυτή τη εκρηκτική κατάσταση που επικρατεί εδώ και μήνες, ας δούμε τα εξής δεδομένα των θερμοκρασιών που επικρατούν στις επιφάνειες των θαλασσών :

1. Ανατολικός Ειρηνικός : 30 βαθμοί κελσίου

2. Δυτικός Ατλαντικός : Πάνω από τα φυσιολογικά

3. Καραϊβική - Κούβα - Τζαμάικα : 30 βαθμοί κελσίου

4. Βόρειος Ατλαντικός - Τροπικός Ατλαντικός : Πάνω από τα φυσιολογικά

Όλο αυτό το εκρηκτικό κοκτέιλ συμβάλει λοιπόν στο να έχουμε τον σχηματισμό εξαιρετικά ισχυρών συστημάτων στο σύνολο του Ατλαντικού Ωκεανού, με τα δεδομένα να λένε ότι έχουμε μέχρι στιγμής 9 landfalling τροπικών συστημάτων κατά τη διάρκεια του έτους, κάτι δηλ που έχει να συμβεί πάνω από 100 χρόνια. Υπάρχει λοιπόν ένας δείκτης που χρησιμοποιείται για τη μέτρηση της ενέργειας ενός τροπικού κυκλώνα κατά τη διάρκεια της ζωής του και που ονομάζεται Δείκτης ACE, δηλ η κυκλωνική ενέργεια που έχει μια τροπική καταιγίδα ή ένας τυφώνας. Ο υπολογισμός γίνεται ως εξής :

1. Καταγραφή των μέγιστων παρατεταμένων ανέμων του κυκλώνα κάθε 6 ώρες

2. Πολλαπλασιασμός επί των μετρήσεων για να δημιουργηθούν οι τιμές

3. Το συνολικό άθροισμα αυτών των τιμών υπολογίζεται για να ληφθεί ο δείκτης ACE μιας καταιγίδας. Έτσι μέχρι στιγμής τον υψηλότερο δείκτη ACE κατέγραψαν τα παρακάτω κυκλωνικά συστήματα :

1. Teddy ( 27,8 )

2. Delta ( 15,7 )

3. Laura ( 12,8 )

4. Paulette ( 15,9 )

5. Epsilon ( 13,1 )

6. Eta ( 15,2 )

Η τρέχουσα λοιπόν τιμή του δείκτη ACE είναι ήδη 159 επί του συνόλου όλων των καταγεγραμμένων καταιγίδων, κι όχι μόνο των προαναφερθέντων, δηλ 57% πάνω από το κανονικό για την εποχή. Και έχουμε ακόμα έναν ολόκληρο Δεκέμβριο μπροστά μας, που ενδεχομένως να εκτοξεύσει την τιμή ακόμα υψηλότερα. Άρα πιθανόν το 2020 να σπάσει όλα τα ρεκόρ που προς το παρόν διατηρεί το 2005, όπου και γεννήθηκαν οι πιο θανατηφόροι τυφώνες του 21ου αιώνα ( Katrina / Vilma ).

Και τώρα τίθεται το ερώτημα : Μήπως είναι επακόλουθο της κλιματικής αλλαγής όλο αυτό;;; Οι απόψεις είναι συγκεχυμένες, δεδομένου ότι η Γη ανέκαθεν είχε διακυμάνσεις στο κλίμα της. Αν μπορούμε να πούμε ότι ο άνθρωπος συμβάλει σε όλο αυτό, ως ένα βαθμό, είναι στην επίσπευση του φαινομένου της κλιματικής αλλαγής κι όχι απόλυτα ότι είναι ο δημιουργός του φαινομένου. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν έχει ευθύνη. Όμως η Γη ανέκαθεν διένυε περιόδους αποσταθεροποίησης του κλίματος. Ωστόσο φέρει ευθύνη ο άνθρωπος, τη στιγμή που έχει παρέμβει υπέρ του δέοντος στο περιβάλλον, όσο κι αν προσπαθεί να αποποιηθεί των ευθυνών του. Το σίγουρο πάντως είναι ένα : ότι αυτή η χρονιά θα μας μείνει αξέχαστη απ' όλες τις απόψεις. 

Επιμέλεια: Μαρία Φραγκούλη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πρόσφατα άρθρα

Όροι Αναδημοσίευσης H αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες μπορεί να γίνεται μόνο με την άδεια του Meteo24News.gr και πάντα με την προϋπόθεση η πηγή να είναι ενεργό link προς το άρθρο. Μην ξεχάσετε να κάνετε κλικ "ΕΓΓΡΑΦΗ" στο κανάλι μας στο You Tube προκειμένου να ενημερώνεστε πρώτοι για νέα βίντεο. Γίνετε μέλη στην ομάδα μας στο Facebook

Ακολουθήστε μας και στο Pinterest

 Ακολουθήστε τις ειδήσεις του Meteo24News στο Google News