Default Image

Months format

Show More Text

Load More

Related Posts Widget

Article Navigation

Contact Us Form

404

Sorry, the page you were looking for in this blog does not exist. Back Home

Η γένεση της La Nina και η αυξητική τάση των κυκλώνων στον Βόρειο Ατλαντικό


Μέσα από τα μακροπρόθεσμα μοντέλα προσομοίωσης της ατμοσφαιρικής κυκλοφορίας, παρατηρείται στην Ισημερινή περιοχή του Ειρηνικού Ωκεανού μια θαλάσσια έκταση μεγάλης κλίμακας μέσα στην οποία επικρατούν χαμηλότερες θερμοκρασίες στο επίπεδο της θάλασσας απ' ότι κανονικά θα έπρεπε. Αυτό συνήθως συμβαίνει όταν οι ισχυροί αληγείς άνεμοι προκαλούν συρρίκνωση της θερμής δεξαμενής, κάτι που έχει σαν αποτέλεσμα να αρχίζει να ψύχεται ο τροπικός Ειρηνικός Ωκεανός. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι ξεκινάει η γένεση του φαινομένου La Nina, που παρεμβαίνει σημαντικά στην ατμοσφαιρική κυκλοφορία, αποσταθεροποιώντας το παγκόσμιο κλίμα και προκαλώντας κατακλυσμιαίες βροχές σε κάποιες περιοχές του πλανήτη και παρατεταμένες ξηρασίες σε κάποιες άλλες. Δηλ, ενώ τα τροπικά νερά του Νότιου Ειρηνικού ψύχονται, την ίδια στιγμή ανεβαίνει η θερμοκρασία των υδάτων σε Αυστραλία, Φιλιππίνες κι Ινδονησία προκαλώντας μια γενικευμένη ανωμαλία στη δημιουργία και την κίνηση των ατμοσφαιρικών διαταραχών όχι μόνο στις συγκεκριμένες περιοχές, όπως και στην Αμερική, αλλά συνολικά σε όλο τον πλανήτη.
Ωστόσο, το να προσπαθήσει κάποιος να προβλέψει πώς θα εξελιχθεί η χειμερινή περίοδος σε παγκόσμιο επίπεδο όπως και τις συνθήκες που θα επικρατήσουν, ατμοσφαιρικά, θερμοκρασιακά, ανεμολογικά είναι εξαιρετικά δύσκολο, καθώς η παγκόσμια ατμοσφαιρική κυκλοφορία είναι ένα εξαιρετικά πολύπλοκο σύστημα, που θα μπορούσε κάλλιστα να χρησιμοποιηθεί ως το καλύτερο παράδειγμα για τη θεωρία του Χάους, με πρωταγωνιστές αυτά τα φαινόμενα που προσπαθούν να ερμηνευθούν από τα τεχνολογικά δημιουργήματα των ανθρώπων, δημιουργώντας ουκ ολίγες φορές ένα πραγματικό χάος στις προβλέψεις. Με κάθε επιφύλαξη λοιπόν, φαίνεται η χειμερινή περίοδος στην Ευρώπη να εξελίσσεται στο σύνολό της θερμή, χωρίς όμως αυτό να σημαίνει ότι δεν θα υπάρξουν ψυχρά επεισόδια κατά τη διάρκεια του χειμώνα με αξιόλογες χιονοπτώσεις κι αρκετά χαμηλές θερμοκρασίες. Αν ωστόσο σε όλη τη διάρκεια της χειμερινής περιόδου επικρατήσουν περισσότερο κλιματολογικές συνθήκες που δεν θα συμβαδίζουν με την εποχή, υπάρχει πιθανότητα να έχει αυξητική τάση η γένεση ισχυρών ατμοσφαιρικών διαταραχών με το καλύτερο παράδειγμα που έχουμε τώρα να είναι ο Βόρειος Ατλαντικός, όπου μέχρι στιγμής έχουν καταγραφεί 24 τροπικοί κυκλώνες μέσα στο 2020. Το ρεκόρ το διατηρεί ακόμα το 2005 με 28 κυκλώνες μέσα σε ένα έτος, όμως φαίνεται το 2020 να έχει τη διάθεση να το σπάσει, αφού ήδη έχουν φτάσει να χρησιμοποιούνται τα γράμματα της ελληνικής αλφαβήτου για την ονομασία των τυφώνων.
Αυτό μας δείχνει μια τάση να σχηματίζονται εύκολα τροπικές διαταραχές ( απουσία ατμόσφαιρας με μεγάλη διάτμηση των ανέμων ), όπου εξελίσσονται με σχετική ευκολία σε τροπικούς κυκλώνες στον Βόρειο Ατλαντικό και στους οποίους υπάρχει :1. Θερμός πυρήνας
2. Απουσία μετώπων
3. Βαροτροπική ατμόσφαιρα
4. Άντληση ενέργειας από τις θερμές θάλασσες.

Κάτι μας δείχνει αυτο...

Θα έλεγα λοιπόν ότι πέρα από την κλιματική αλλαγή που έτσι κι αλλιώς ο μηχανισμός που την πυροδοτεί ενεργοποιείται εδώ κι εκατομμύρια χρόνια, ο ανθρωπογενής παράγοντας συμβάλλει στην επίσπευση του φαινομένου. Μάλλον θα πρέπει να αρχίσουμε να συνυπάρχουμε με αυτά τα φαινόμενα, με ότι συνεπάγεται αυτό δυστυχώς, προσπαθώντας όμως παράλληλα να μειώσουμε την όποια ευθύνη φέρουμε σαν είδος ζωής αυτού του πλανήτη, καθώς αρνούμαι να δεχτώ ότι ο άνθρωπος δεν φταίει πουθενά. Φταίει και συμβάλει στην συχνότητα αυτών των φαινομένων όσο κι αν προσπαθούμε να αποποιηθούμε των ευθυνών μας. Σημασία όμως έχει να τα διορθώσουμε έγκαιρα, πριν το πληρώσουν πολύ ακριβά οι επόμενες γενιές.

Επιμέλεια : Μαρία Φραγκούλη 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πρόσφατα άρθρα

Όροι Αναδημοσίευσης H αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες μπορεί να γίνεται μόνο με την άδεια του Meteo24News.gr και πάντα με την προϋπόθεση η πηγή να είναι ενεργό link προς το άρθρο. Μην ξεχάσετε να κάνετε κλικ "ΕΓΓΡΑΦΗ" στο κανάλι μας στο You Tube προκειμένου να ενημερώνεστε πρώτοι για νέα βίντεο. Γίνετε μέλη στην ομάδα μας στο Facebook

Ακολουθήστε μας και στο Pinterest

 Ακολουθήστε τις ειδήσεις του Meteo24News στο Google News