Default Image

Months format

Show More Text

Load More

Related Posts Widget

Article Navigation

Contact Us Form

404

Sorry, the page you were looking for in this blog does not exist. Back Home

Αρκτικός ωκεανός: τι μπορεί να σημαίνει το έλλειμμα θαλάσσιου πάγου για την χειμερινή περίοδο στο βόρειο ημισφαίριοΔεν είναι λίγες οι φορές που γίνεται θέμα συζήτησης στο κατά πόσο το έλλειμμα του θαλάσσιου πάγου επηρεάζει τον καιρό. Η εποχή λοιπόν της τήξεως των πάγων στον Αρκτικό κύκλο διαρκεί συνήθως από τον Μάρτιο έως και τον Σεπτέμβριο. Εφόσον φτάσει στην ελάχιστη έκτασή του τον Σεπτέμβριο, αρχίζει πάλι σταδιακά να αυξάνεται από τον Οκτώβριο. Φέτος, παρά ταύτα η ανάπτυξη των πάγων είναι πολύ αργή, ενώ σε ορισμένα σημεία υπάρχει σημαντικό έλλειμμα θαλάσσιου πάγου. Έτσι θεωρείται η δεύτερη χαμηλότερη από το 2012, το οποίο συνεχίζει να διατηρεί το ρεκόρ της χαμηλότερης έκτασης πάγου από το 1979.

Φέτος όμως έχουμε ένα νέο ρεκόρ. Παρότι ο θαλάσσιος πάγος επιστρέφει σταδιακά, εντούτοις ο ρυθμός του είναι πολύ αργός. Αυτό είναι εμφανές, αν κάνουμε σύγκριση με τα προηγούμενα χρόνια, από τότε δηλ που ξεκίνησαν οι δορυφορικές παρατηρήσεις, διαπιστώνοντας ότι η τρέχουσα έκταση του πάγου είναι η χαμηλότερη των τελευταίων 41 ετών, ενώ η ανωμαλία του πάγου συνεχίζει να αυξάνεται σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια. 

Για να έχουμε όμως μια οπτική εικόνα του Αρκτικού Ωκεανού ώστε να κατανοήσουμε την σημαντικότητα του θαλάσσιου πάγου για την εξέλιξη του καιρού, θα πρέπει να γνωρίζουμε αρχικά ότι είναι ο μικρότερος και πιο ρηχός από τους 5 μεγάλους ωκεανούς του πλανήτη, αλλά και ο πιο κρύος. Φανταστείτε ότι είναι μικρότερος κι από τη μεγαλύτερη χώρα του κόσμου που είναι η Ρωσία. Από τις δορυφορικές λοιπόν παρατηρήσεις, διαπιστώνεται ότι έχουμε ανωμαλία στη θερμοκρασία της επιφάνειας του ωκεανού, δηλ επί του παρόντος οι θερμοκρασίες που επικρατούν είναι πολύ πιο πάνω από τις κανονικές για την εποχή. Έτσι, παρότι η πλευρά του Ατλαντικού είναι πιο κρύα φέτος, ο ανατολικός Αρκτικός ωκεανός είναι πολύ πιο ζεστός, κάτι που σημαίνει χαμηλή έως μηδενική πιθανότητα δημιουργίας πάγων σε αυτή την περιοχή.

Όμως, στη δημιουργία του θαλάσσιου πάγου δεν παίζει μόνο ρόλο η θερμοκρασία. Σημαντικό εξίσου ρόλο παίζει η περιεκτικότητα του νερού σε αλάτι. Όσο δηλ πιο αλμυρό είναι το νερό, τόσο πιο χαμηλές θερμοκρασίες θα πρέπει να επικρατήσουν ατμοσφαιρικά για να σχηματιστεί ο πάγος. Φαίνεται λοιπόν ότι από τον Βόρειο Ατλαντικό Ωκεανό, να έχουμε τη μεταφορά αλμυρού νερού προς τον Αρκτικό, με αποτέλεσμα οι επικρατούσες θερμοκρασίες να μην ευνοούν τον σχηματισμό του πάγου, αφήνοντας έτσι μια μεγάλη έκταση να εκτίθεται στην ηλιακή ακτινοβολία κι η οποία επηρεάζει σημαντικά τη θερμοκρασία των νερών. Κατά την περίοδο λοιπόν Ιανουαρίου - Σεπτεμβρίου είχαμε τον εγκλωβισμό θερμών αέριων μαζών πάνω από την Σιβηρία και στον Ανατολικό Αρκτικό Ωκεανό. Στο διάστημα δε του Αυγούστου - Σεπτεμβρίου είχαμε μια ακόμα πιο ισχυρή θερμή εισβολή, η οποία προκάλεσε ταχεία τήξη των πάγων. Το αποτέλεσμα ήταν να έχουμε, επικράτηση ισχυρών υψηλών πιέσεων, διπολική ροή αέρα και μεταφορά θερμότερου αέρα προς την περιοχή.Τώρα, τι μπορεί να σημαίνει αυτό για την χειμερινή περίοδο;;

Όλα θα εξαρτηθούν στο κατά πόσο το έλλειμμα του θαλάσσιου πάγου θα επηρεάσει την ροή των αεροχειμμάρων. Για να κατανοήσουμε καλύτερα τι σημαίνει αυτό, ας δούμε σε πρώτη φάση τι είναι ο αεροχείμμαρος. Πρόκειται ουσιαστικά για ένα ισχυρό ρεύμα που βρίσκεται σε ύψος περίπου 8 - 11Km, ρέει δυτικά προς ανατολικά, επηρεάζοντας τα συστήματα πίεσης και διαμορφώνοντας τον καιρό στην επιφάνεια. Αυτό οφείλεται στη διαφορά θερμοκρασίας της ψυχρής Αρκτικής και των θερμότερων τροπικών περιοχών. Το έλλειμμα πάγου λοιπόν μπορεί να έχει σαν συνέπεια την εξασθένηση των αεροχειμμάρων και την αλλαγή ροής αυτών με κίνηση Βόρεια - Νοτια. Αυτό δημιουργεί λοιπόν δύο σενάρια για τον χειμώνα σε Ευρώπη και Βόρεια Αμερική :

1ο σενάριο : Αδυναμία διάσπασης του πολικού στροβίλου, με αποτέλεσμα να έχουμε έναν ήπιο χειμώνα στις προαναφερθείσες περιοχές αλλά αρκετά υγρό και με πολλές βροχές.

2ο σενάριο : Το φαινόμενο La Niña να προκαλέσει τη διάσπασή του κι έτσι ιδιαίτερα ψυχρές αέριες μάζες πολικής προελεύσεως να εισβάλουν στο βόρειο ημισφαίριο, δημιουργώντας συνθήκες βαρύ χειμώνα.

Όλα τα σενάρια λοιπόν είναι ανοικτά, καθώς κανείς δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα το τι θα επακολουθήσει σε αυτό το χαοτικό σύστημα που λέγεται ατμόσφαιρα.

Επιμέλεια: Μαρία Φραγκούλη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πρόσφατα άρθρα

Όροι Αναδημοσίευσης H αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες μπορεί να γίνεται μόνο με την άδεια του Meteo24News.gr και πάντα με την προϋπόθεση η πηγή να είναι ενεργό link προς το άρθρο. Μην ξεχάσετε να κάνετε κλικ "ΕΓΓΡΑΦΗ" στο κανάλι μας στο You Tube προκειμένου να ενημερώνεστε πρώτοι για νέα βίντεο. Γίνετε μέλη στην ομάδα μας στο Facebook

Ακολουθήστε μας και στο Pinterest

 Ακολουθήστε τις ειδήσεις του Meteo24News στο Google News