Default Image

Months format

Show More Text

Load More

Related Posts Widget

Article Navigation

Contact Us Form

404

Sorry, the page you were looking for in this blog does not exist. Back Home

Κλέαρχος Μαρουσάκης: Τρίτο σφυροκόπημα του καιρού στην δυτική και κεντρική Ελλάδα μετά τον μεσογειακό κυκλώναΜε ανάρτηση στο προσωπικό του προφίλ στο facebook ο Κλέαρχος Μαρουσάκης δίνει τα στοιχεία της κακοκαιρίας που θα επηρεάσει αύριο,κυρίως την δυτική Ελλάδα.

Αναλυτικά έγραψε:

Το σκληρό του πρόσωπο αναμένεται να δείξει ο καιρός για άλλη μία φορά, την τρίτη αν δεν κάνω λάθος μετά τον Μεσογειακό κυκλώνα, στα δυτικά και κεντρικά τμήματα της χώρα μας όπου αναμένονται επικίνδυνα φαινόμενα ικανά να δημιουργήσουν πολλά προβλήματα και καταστροφές.

ΑΝΑΛΥΣΗ ΑΤΜΟΣΦΑΙΡΙΚΗΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ

Βαθύ και καλά οργανωμένο βαρομετρικό χαμηλό από την κεντρική Μεσόγειο συνοδευόμενο από μέτωπα κακοκαιρίας αναμένεται μέσα στις επόμενες ώρες να κινηθεί ανατολικά με τις εκτιμήσεις να θέλουν να προσεγγίζει τα δυτικά τμήματα της χώρας μας μέσα στη νύχτα σήμερα. Καθώς θα κινείτε για αρκετές ώρες πάνω από θερμές θαλάσσιες εκτάσεις, θα συσσωρεύσει μεγάλο όγκο νερού μέρος του οποίου θα το εναποθέσει στην Ιταλία και στη συνέχεια στο Ιόνιο, την δυτική ηπειρωτική Ελλάδα αλλά και μέρος της κεντρικής.Ο ΡΟΛΟΣ ΤΗΣ ΟΡΟΣΕΙΡΑΣ ΤΗΣ ΠΙΝΔΟΥ

Καθώς το σύστημα αυτό θα κινηθεί ανατολικά, θα αλληλεπιδράσει με την οροσειρά της Πίνδου. Η Πίνδος λειτουργεί σαν "ομπρέλα" προστασίας για την ανατολική ηπειρωτική χώρα. Έτσι λοιπόν και με δεδομένη την τροχιά που θα ακολουθήσει το σύστημα είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα χάσει ένα μεγάλο μέρος της δυναμικής του. Παρόλα αυτά τα μετεωρολογικά μοντέλα και κυρίως τα παγκόσμια, δεν "βλέπουν" ρεαλιστικά αυτούς τους ορεινούς όγκους με αποτέλεσμα να υπάρχουν διαφοροποιήσεις ανάμεσα στην πρόγνωση και την πραγματική τελικά εξέλιξη. Έτσι λοιπόν δεν θα πρέπει να αποκλειστεί η πιθανότητα πυρήνες καταιγίδων να "ξεγλιστρήσουν" από το φυσικό εμπόδιο της Πίνδου και να κινηθούν ανατολικότερα δίνοντας προβλήματα και σε πιο ανατολικές περιοχές του ηπειρωτικού κορμού της χώρας μας.

ΓΙΑΤΙ ΓΙΝΕΤΑΙ ΛΟΓΟΣ ΓΙΑ ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ ΠΟΥ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΠΡΟΚΑΛΕΣΟΥΝ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΕΣ

Όπως ανέλυσα και σε προηγούμενες αναρτήσεις μου, είμαστε σε μία εποχή που οι θάλασσές μας εμφανίζουν μεγάλες θερμοκρασίες εξαιτίας της θερμής περιόδου που έχει προηγηθεί. Η θάλασσα χάνει με πολύ αργό ρυθμό τα ποσά θερμότητας που έχει αποθηκεύσει εξαιτίας τις μεγαλύτερης θερμοχωρητικότητας σε σχέση με την ξηρά. Αυτός είναι και ο λόγος όπου οι μήνες Οκτώβριος και κυρίως Νοέμβριος θεωρούνται ως οι πιο επικίνδυνοι μήνες για εκδήλωση ακραίων καιρικών φαινομένων στη χώρα μας, διότι ψυχρά κύματα από μεγάλα γεωγραφικά πλάτη καθώς κινούνται πιο νότια, συναντούν θερμά νερά δημιουργώντας πολύ οργανωμένες και ισχυρές κακοκαιρίες.

ΔΕΙΚΤΕΣ ΑΣΤΑΘΕΙΑΣ ΠΟΥ "ΧΤΥΠΑΝΕ" ΚΑΜΠΑΝΑΚΙ

Στην Μετεωρολογία όπως και σε άλλες επιστήμες, έχουν δημιουργηθεί κάποιοι εμπειρικοί δείκτες για να μπορεί ο επιστήμονας να σχηματίσει μια εικόνα της κατάστασης που καλείται να προβλέψει. Ένας πολύ αξιόπιστος δείκτης είναι ο δείκτης "Showalter". Τιμές του δείκτη αυτού κοντά στο μηδέν, δείχνουν την πιθανότητα σχηματισμού μιας καταιγίδας ή μιας έντονης βροχής. Τιμές κάτω του -4 μπορεί να σημαίνουν ανάπτυξη ακραίων φαινομένων όπως υδροστρόβιλοι, ανεμοστρόβιλοι, μεγάλης διαμέτρου χαλάζι κτλ. Για να καταλάβουμε το επικίνδυνο της κατάστασης, προγνωστικά ο δείκτης αυτός για την δυτική Ελλάδα προσεγγίζει το -6 με -8 στο κεντρικό Ιόνιο συνοδεία μεγάλου όγκου νερού στους χάρτες βροχόπτωσης. Αυτό δείχνει ότι η ατμόσφαιρα εμφανίζει τεράστια ποσά ενέργειας προς εκτόνωση και γι αυτό θα πρέπει να λάβουμε σοβαρά υπόψη μας τις προειδοποιήσεις.

ΕΚΤΙΜΗΣΗ ΠΕΡΙΟΧΩΝ ΠΟΥ ΘΑ ΠΛΗΓΟΥΝ ΕΝΔΕΧΟΜΕΝΩΣ ΑΠΟ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΑ ΚΑΙΡΙΚΑ ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ

Σύμφωνα με τα διαθέσιμα προγνωστικά στοιχεία στο πρώτο επίπεδο επικινδυνότητας θα βρεθούν τα νησιά του Ιονίου πελάγους, η δυτική ηπειρωτική χώρα όπως επίσης και πιο κεντρικές περιοχές στον ηπειρωτικό κορμό όπως Θεσσαλία, κεντρική Στερεά, και το εσωτερικό της Πελοποννήσου. Από εκεί και μετά αν καταφέρει το σύστημα κακοκαιρίας και ξεπεράσει τα εμπόδια της Πίνδου, ίσως επηρεαστούν κι άλλες περιοχές, όπως τα ανατολικά και βόρεια παράλια της Πελοποννήσου, περιοχές της κεντρικής Μακεδονίας και προς την ανατολική βορειοανατολική Στερεά, την Εύβοια και τις Σποράδες. Μεγάλη προσοχή θα πρέπει να δοθεί και στους ανέμους όπου στο Ιόνιο και τη δυτική ηπειρωτική χώρα ίσως φτάσουν σε εντάσεις τα επίπεδα θύελλας.

ΕΚΤΙΜΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΤΤΙΚΗ

Ένα πολύ δύσκολο κομμάτι στην πρόγνωση σε τέτοιους τύπους καιρού αποτελεί η Αττική κυρίως λόγω του ιστορικού που εμφανίζει και γι αυτό κατά τη γνώμη μου θα πρέπει η πρόγνωση να στρέφεται προς το πιο άσχημο σενάριο μιας και μία προειδοποίηση την τελευταία στιγμή δε νομίζω ότι αρκεί δεδομένων των συνθηκών που γνωρίζουμε όλοι όσοι ζούμε εδώ.

 Βλέποντας την κατάσταση που παρουσιάζεται στους προγνωστικούς χάρτες θα μπορούσαμε να πούμε ότι η Αττική δεν κινδυνεύει από αυτή την κακοκαιρία. Παρόλα αυτά αν προκύψει το σενάριο που αναλύσαμε παραπάνω, δηλαδή η κακοκαιρία να "ξεμπλέξει" από την οροσειρά της Πίνδου, τότε η ουρά του μετώπου μπορεί να προκαλέσει πολλά προβλήματα κυρίως στα δυτικά βορειοδυτικά τμήματα και αυτό γιατί θα τροφοδοτηθεί εκ νέου από Κορινθιακό και Σαρωνικό με αποτέλεσμα να βρεθούμε αντιμέτωποι με άσχημες καταστάσεις, ευτυχώς όμως χωρίς το σύστημα κακοκαιρίας να έχει πολύ χρόνο δράσης στη διάθεσή του. Άρα λοιπόν συνοψίζοντας καλό είναι να υπάρχει μια ετοιμότητα ιδιαίτερα σε περιοχές με ιστορικό όπως π.χ Μάνδρα.

ΕΚΤΙΜΗΣΗ ΓΙΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Αρκετές βροχές φαίνεται να δέχεται και η Θεσσαλονίκη χωρίς να αποκλείεται και το πέρασμα καταιγίδας προς το απόγευμα, παρόλα αυτά η κίνηση του συστήματος δεν αφήνει πολλά περιθώρια στο να αλληλεπιδράσουν οι αέριες μάζες με τη θάλασσα του Θερμαϊκού. Βλέπετε και αυτή είναι η σημαντική διαφορά σε σχέση με την Αττική, στην περιοχή της Θεσσαλονίκης από τα δυτικά δεν έχουμε θαλάσσιες πηγές τροφοδοσίας. Άρα λοιπόν είναι πιθανότερο οι ήπιες βροχοπτώσεις να επικρατήσουν χωρίς να προβληματίσουν ιδιαίτερα.

Επισυνάπτω χάρτες από τα προγνωστικά συστήματα που επιμελούμαι και τρέχω.

Καλή Κυριακή σε όλες και σε όλους!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πρόσφατα άρθρα

Όροι Αναδημοσίευσης H αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες μπορεί να γίνεται μόνο με την άδεια του Meteo24News.gr και πάντα με την προϋπόθεση η πηγή να είναι ενεργό link προς το άρθρο. Μην ξεχάσετε να κάνετε κλικ "ΕΓΓΡΑΦΗ" στο κανάλι μας στο You Tube προκειμένου να ενημερώνεστε πρώτοι για νέα βίντεο. Γίνετε μέλη στην ομάδα μας στο Facebook

Ακολουθήστε μας και στο Pinterest

 Ακολουθήστε τις ειδήσεις του Meteo24News στο Google News