FALSE

Page Nav

HIDE

Grid

GRID_STYLE
FALSE

Hover Effects

TRUE
HIDE_BLOG
{fbt_classic_header}

Μετεωρολογικα μοντελα

Τελευταια νεα:

latest


Ανάσανε ο πλανήτης! Ανέκαμψε η φύση λόγω των περιοριστικών μέτρων

Ο πλανήτης μάς υπενθυμίζει με τον δικό του τρόπο μια αλήθεια που, αν και τη γνωρίζαμε, δε θέλαμε να την αποδεχτούμε Ζώα του δάσους ...
Ο πλανήτης μάς υπενθυμίζει με τον δικό του τρόπο μια αλήθεια που, αν και τη γνωρίζαμε, δε θέλαμε να την αποδεχτούμε

Ζώα του δάσους ακόμα και άγρια κατέλαβαν κήπους και αυλές.

Αγριογούρουνα και ελάφια βγήκαν από τα δάση και μπήκαν στις πόλεις. Δελφίνια εμφανίστηκαν στα νερά της λιμνοθάλασσας της Βενετίας, όπου τα κανάλια "άστραψαν" από καθαριότητα.

Ψάρια επέστρεψαν σε ποτάμια πολλών ευρωπαϊκών πόλεων μαζί με πτηνά και άλλα είδη, που έως πρότινος ζούσαν μονάχα μακριά από την καταστροφική ανθρώπινη παρουσία. Και την ίδια στιγμή, όλες οι δορυφορικές παρατηρήσεις από διεθνείς οργανισμούς κατέδειξαν ότι η ποιότητα του αέρα πάνω από τις μεγάλες πόλεις βελτιώθηκε.


Ο πλανήτης μάς υπενθυμίζει με τον δικό του τρόπο μια αλήθεια που, αν και τη γνωρίζαμε, δε θέλαμε να την αποδεχτούμε, και μας στέλνει ένα ηχηρό μήνυμα που οφείλουμε να ακούσουμε. Μπορεί κάλλιστα να επιβιώσει χωρίς εμάς και σύντομα να θεραπεύσει ένα μεγάλο μέρος από τις πληγές που του έχει προξενήσει ο άνθρωπος.

Η περιπέτεια της πανδημίας του COVID-19 που μας έκλεισε όλους στα σπίτια μας επέτρεψε στο περιβάλλον να ξαναβρεί τον χαμένο "εαυτό" του και να ανακάμψει, γκρεμίζοντας την ψευδαίσθηση που χτίζαμε και πιστεύαμε ότι είμαστε το περιούσιο είδος που μπορεί να κάνει ό,τι θέλει με τους φυσικούς πόρους και τους άλλους συγκατοίκους μας σε αυτό τον μικρό γαλάζιο πλανήτη. Τα στοιχεία δε χωρούν αμφιβολία και έγιναν αντιληπτά από την επιστημονική κοινότητα από την πρώτη κιόλας στιγμή που ξεκίνησε αυτός ο εφιάλτης, με τις αρχικές μετρήσεις να εστιάζουν πάνω από την περιοχή του Τορίνο, που αποτελεί τη βιομηχανική "καρδιά" της Ιταλίας.

Το "λουκέτο" που επιβλήθηκε περιόρισε έως μηδένισε την κίνηση των αυτοκινήτων, οι βιομηχανίες κατέβασαν διακόπτες με αποτέλεσμα να σταματήσει η έκλυση των αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου και πνίγουν τους κατοίκους των πόλεων, και οι ρύποι έφτασαν σε επίπεδα που προκάλεσαν έκπληξη για την ταχύτητα αλλαγής των δεδομένων.

Ενδεικτικές είναι οι μετρήσεις της Ευρωπαϊκής Διαστημικής Υπηρεσίας, της ESA, που έδειξαν ότι κατά τη διάρκεια του lockdown ως τις 13 Απριλίου οι ρύποι στη Μαδρίτη έπεσαν κατά 48% και στο Μιλάνο κατά 47%, ενώ στη Ρώμη κατά 49% σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά. Ειδικά για το διοξείδιο του αζώτου, το οποίο μαζί με τα μικροσωματίδια ευθύνεται για περισσότερους από 400.000 πρόωρους θανάτους ετησίως στη γηραιά ήπειρο, σύμφωνα με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Περιβάλλοντος η εικόνα είναι ακόμα πιο εντυπωσιακή σε σχέση με τα στοιχεία του 2019.

Η Ισπανία και η Ινδία ήταν από τις χώρες όπου καταγράφηκαν οι μεγαλύτερες βελτιώσεις στην ποιότητα του ατμοσφαιρικού αέρα, ενώ η εικόνα αυτή καταγράφηκε και σε άλλες χώρες, όπως η Γαλλία, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Ισπανία, το Μεξικό, ακόμα και οι ΗΠΑ. Αξίζει να σημειωθεί ότι πρόσφατα η Ευρωπαϊκή Συμμαχία για τη Δημόσια Υγεία προειδοποίησε ότι η ατμοσφαιρική ρύπανση μπορεί να προκαλέσει υπέρταση, διαβήτη και αναπνευστικές παθήσεις, δηλαδή όλες εκείνες τις παθήσεις που συνδέονται με τα υψηλότερα ποσοστά θνησιμότητας του κορωνοϊού.

www.neakriti.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια