Default Image

Months format

Show More Text

Load More

Related Posts Widget

Article Navigation

Contact Us Form

404

Sorry, the page you were looking for in this blog does not exist. Back Home

Πρόσκαιρη ανάσα για τον πλανήτη λόγω κορονοϊού

Την ώρα που το παγκόσμιο χωριό αυτοπεριορίζεται, η παραγωγή και η οικονομία επιβραδύνεται, οι άνθρωποι σταματούν να κινούνται, ο πλανήτης ανασαίνει. Κι αυτό καθώς η μείωση των μεταφορών, της ζήτησης για προϊόντα και υπηρεσίες, αλλά και της οικονομικής ανάπτυξης σημαίνει περιορισμένη χρήση ορυκτών καυσίμων και λιγότερους ρύπους και εκπομπές άνθρακα στην ατμόσφαιρα.
Οι εκτιμήσεις για την Κίνα, που αποτελεί την πρώτη χώρα σε εκπομπές άνθρακα -με τόσο πληθυσμό και τέτοια παραγωγή- είναι ότι ο αντίκτυπος της καραντίνας και των περιορισμών της επέφερε μία μείωση κατά τουλάχιστον 25% το τελευταίο διάστημα. Ωστόσο εκτιμάται ότι αυτό θα είναι προσωρινό.
Μπορεί να φαντάζει πολυτέλεια να σκεφτόμαστε τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις μεσούσης της πανδημίας, αλλά για πολλούς είναι αυτή η παραβίαση των ορίων μεταξύ ανθρώπινων κοινοτήτων και άγριας ζωής που πιθανά οδήγησε σε αυτή την πρωτόγνωρη κρίση. Σε κάθε περίπτωση αξίζει να έχουμε στον νου ότι πρόσφατα η επιστήμη απέδειξε πως η ρύπανση του αέρα συντομεύει την ανθρώπινη ζωή στη Γη σχεδόν κατά τρία χρόνια. 
Ερευνητές από το Ινστιτούτο Χημείας Μαξ Πλανκ της Γερμανίας και το Ινστιτούτο της Κύπρου εκτίμησαν ότι περισσότεροι από 8,8 εκατομμύρια πρόωροι θάνατοι παγκοσμίως οφείλονται στη ρύπανση του αέρα, κάτι που ισοδυναμεί με τη μείωση σχεδόν κατά τρία χρόνια του παγκόσμιου προσδόκιμου ζωής. Στη δημοσίευσή τους στο ιατρικό περιοδικό «Καρδιαγγειακή Έρευνα» («Cardiovascular Research») εκτιμούσαν ακόμη ότι η ρύπανση του αέρα μειώνει το προσδόκιμο της ανθρωπότητας περισσότερο από το κάπνισμα, το οποίο ενοχοποιείται για 7,2 εκατομμύρια θανάτους ετησίως και ισοδυναμεί με μείωση του προσδόκιμου της ανθρωπότητας κατά 2,2 χρόνια.
Το AIDS μετρά ένα εκατομμύριο θανάτους ετησίως μειώνοντας το προσδόκιμο κατά 0,7 χρόνια, νόσοι που μεταδίδονται από παράσιτα ή έντομα -όπως λόγου χάρη η ελονοσία- ευθύνονται για 600.000 θανάτους και μείωση του προσδόκιμου κατά 0,6 χρόνια.

https://nb.bbend.net/media/news/2014/07/27/477446/photos/snapshot/de1.jpg

Το πιο απροσδόκητο; Η ατμοσφαιρική ρύπανση ευθύνεται για περισσότερους θανάτους ακόμη και από τον πόλεμο και όλες τις μορφές βίας που σκοτώνουν 530.000 ανθρώπους παγκοσμίως συμβάλλοντας στη μείωση του παγκόσμιου προσδόκιμου της ανθρωπότητας κατά 0,3 χρόνια.
Μπορεί να είναι νωρίς ακόμη να εκτιμηθεί ο αντίκτυπος της πανδημίας στο περιβάλλον και την κλιματική αλλαγή, ωστόσο η μαζική καραντίνα λόγω κορονοϊού φαίνεται να επέφερε δραστική μείωση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης πάνω από τη Βόρεια Ιταλία, σύμφωνα με τα στοιχεία από τον ευρωπαϊκό δορυφόρο Copernicus Sentinel. Ο εκπρόσωπος του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος (ESA), Κλάους Τσένερ, εξέφρασε μάλιστα τη βεβαιότητα ότι «η μείωση των εκπομπών που μπορούμε να δούμε, συμπίπτει με το “λουκέτο” στην Ιταλία, το οποίο προκαλεί λιγότερη κίνηση οχημάτων και λιγότερες βιομηχανικές δραστηριότητες».
Όπως μεταδίδουν τα ειδησεογραφικά πρακτορεία, πολλοί επιστήμονες εκτιμούν ότι το πάγωμα των αεροπορικών μεταφορών και η δραματική μείωση των μετακινήσεων που έχει επιφέρει η καραντίνα λόγω πανδημίας θα έχει βραχυπρόθεσμα τουλάχιστον θετικό αντίκτυπο στο περιβάλλον, επειδή η μειωμένη χρήση ορυκτών καυσίμων συνεπιφέρει και μείωση στις εκπομπές των «αερίων του θερμοκηπίου». 
Την εξίσωση για το τελικό αποτέλεσμα, ωστόσο συμπληρώνει η αύξηση στη χρήση ηλεκτρικής ενέργειας -που επίσης απαιτεί καύσιμα και ρυπαίνει- εξαιτίας της μαζικής παραμονής στο σπίτι τους τόσων ανθρώπων. Επίσης προσμετράται και η έκταση του ηλεκτρονικού εμπορίου για την κάλυψη των αναγκών όλων αυτών των ανθρώπων, καθώς οι παραγγελίες μεταφέρονται και το «αποτύπωμα άνθρακά» τους στο περιβάλλον αυξάνεται όταν προέρχονται από μακριά.
Σε κάθε περίπτωση οι περιορισμοί που έχουν επιβληθεί λόγω πανδημίας σε μετακινήσεις, το πάγωμα των αγορών και της οικονομικής ανάπτυξης μπορεί να αποδίδει πρόσκαιρα μια μικρότερη επιβάρυνση σε ρύπους άνθρακα στην ατμόσφαιρα, ωστόσο η εξομάλυνση της κατάστασης θεωρείται βέβαιο ότι θα σημάνει και την ανάκαμψη των ρύπων μαζί με την εκτίναξη της προσωρινά συμπιεσμένης καταναλωτικής δαπάνης και την αύξηση της βιομηχανικής δραστηριότητας που θα συνεπιφέρει.
Εκτός και αν μέχρι τότε ιεραρχήσουμε διαφορετικά τα πράγματα, κάτι αμφίβολο αν κρίνει κανείς από τις πρώτες αντιδράσεις των πολιτών απέναντι στα μέτρα για τον περιορισμό της διάδοσης του κορονοϊού, που δεν αφήνουν και μεγάλα περιθώρια αισιοδοξίας.

Πηγή: efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πρόσφατα άρθρα

Όροι Αναδημοσίευσης H αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες μπορεί να γίνεται μόνο με την άδεια του Meteo24News.gr και πάντα με την προϋπόθεση η πηγή να είναι ενεργό link προς το άρθρο. Μην ξεχάσετε να κάνετε κλικ "ΕΓΓΡΑΦΗ" στο κανάλι μας στο You Tube προκειμένου να ενημερώνεστε πρώτοι για νέα βίντεο. Γίνετε μέλη στην ομάδα μας στο Facebook