Default Image

Months format

Show More Text

Load More

Related Posts Widget

Article Navigation

Contact Us Form

404

Sorry, the page you were looking for in this blog does not exist. Back Home

Meteo24news.gr: Ανασκόπηση χειμώνα 2019-2020

Αφήνοντας πίσω τον χειμώνα και μπαίνοντας ημερολογιακά τουλάχιστον στην άνοιξη, κάνουμε έναν μικρό απολογισμό για έναν χειμώνα που τουλάχιστον στη χώρα μας πέρασε και δεν ακούμπησε. Χαρακτηρίστηκε από αρκετά ακραία φαινόμενα όπως τα ισχυρά χαμηλά βαρομετρικά που σχηματίστηκαν στον βόρειο Ατλαντικό με πίεση ρεκόρ μάλιστα που έφτασε τα 920 mb στις 15/02. Σύμφωνα με τις επίσημες καταγραφές, η κακοκαιρία 'Dennis' ήταν μία μετεωρολογική βόμβα καθώς η πίεση στο κέντρο του χαμηλού έπεσε κατά 67 mb σε 36 ώρες και αποτελεί την τέταρτη χαμηλότερη πίεση των τελευταίων τουλάχιστον 150 ετών στον βόρειο Ατλαντικό. Θυμίζουμε σχετικά άρθρα:


Εκτός από τα ιδιαίτερα ισχυρά χαμηλά στον βόρειο Ατλαντικό, φέτος τον χειμώνα είδαμε χιόνια στην έρημο και μάλιστα αρκετές φορές σε χώρες όπως η Σαουδική Αραβία, η Συρία, το Ιράκ και στην Αίγυπτο. Αντίθετα είδαμε στη Μόσχα να μεταφέρουν χιόνι για να γιορτάσουν την αλλαγή του χρόνου την ώρα που ο Δεκέμβριος καταγράφηκε ιδιαίτερα θερμός σπάζοντας μάλιστα ρεκόρ υψηλών θερμοκρασιών από το 1886! (Διαβάστε σχετικά ΕΔΩ)

https://1.bp.blogspot.com/-y8BUFy1AJ98/Xgj_-S-bkNI/AAAAAAAAREE/iT7dNmCIzt8dPoIP_At_fwpNP4UNJNOGACLcBGAsYHQ/s1600/652.JPG

Σαουδική Αραβία: Χιόνια ακόμα και στην έρημο (video)
Πυκνό χιόνι στη Μέση Ανατολή - video
Κι όμως χιόνισε στη Βαγδάτη
Χιονοθύελλες και πολικό ψύχος επιδεινώνουν την κατάσταση στη Συρία


Άσχημα ήταν τα πράγματα και για τη βόρεια Ευρώπη όπου το χιόνι ήταν λιγοστό και περιορίστηκε σε μικρές χρονικές περιόδους ιδιαίτερα στη Νορβηγία και τη Σουηδία. Η εικόνα αυτή αποτυπώθηκε και με αριθμούς, με τον συνεχώς αυξημένο δείκτη ΝΑΟ που υπολογίζει την διαφορά της ατμοσφαιρικής πίεσης ανάμεσα στον βόρειο Ατλαντικό και στις Αζόρες στο ύψος περίπου της Ιβηρικής χερσονήσου. Υψηλές τιμές του δείκτη δείχνουν υψηλές πιέσεις στις Αζόρες και χαμηλές στον βόρειο Ατλαντικό που μεταφράζεται σε γενικές γραμμές σε υψηλές θερμοκρασίες και ισχυρούς δυτικούς ανέμους στην Ευρώπη. Θετικές τιμές του δείκτη ΝΑΟ συνήθως σημαίνουν μαλακός καιρός και απουσία βροχοφόρων συστημάτων στην Ελλάδα. Στο παρακάτω γράφημα βλέπουμε πως η ίδια κατάσταση εξακολουθεί να υπάρχει μέχρι και τα μέσα Μαρτίου τουλάχιστον ενώ δείχνει κάτι να αλλάζει στο καιρικό μοτίβο προς τα τέλη του μήνα. 

https://www.cpc.ncep.noaa.gov/products/precip/CWlink/pna/nao.sprd2.gif 
 https://www.esrl.noaa.gov/psd/tmp/composites/DBulKBo7Fj.png 
Στην παραπάνω εικόνα βλέπουμε την απόκλιση της θερμοκρασίας από το μέσο όρο των ετών 1981-2010 για τον φετινό χειμώνα. Παρατηρούμε τις ιδιαίτερα θετικές αποκλίσεις στην βόρεια Ευρώπη και τις αρνητικές στη βόρεια Αφρική. Η Ελλάδα ήταν κοντά στον μέσο όρο με μικρές αποκλίσεις.  

Παρακάτω απεικονίζεται η απόκλιση της βαρομετρικής πίεσης του φετινού χειμώνα, στο ισοβαρικό επίπεδο των 500mb, από τον μέσο όρο των ετών 1981-2010. Η χρωματική απεικόνιση δείχνει αυτό που γράφτηκε παραπάνω για τον δείκτη ΝΑΟ, δηλαδή τις υψηλές πιέσεις στην Ιβηρική και τις χαμηλές στον βόρειο Ατλαντικό. Αν μεγαλώσουμε λιγάκι την εικόνα (δεύτερη εικόνα κάτω), παρατηρεί κανείς τις χαμηλές πιέσεις στη βόρεια Αμερική και τον ενισχυμένο μόνιμο αντικυκλώνα του βόρειου Ειρηνικού.
This plot is not dissimilar to the PNA 
This plot is not dissimilar to the PNA 
Συνοψίζοντας λοιπόν, θα λέγαμε οτι ο φετινός χειμώνας ήταν αρκετά ήπιος από πλευράς θερμοκρασιών στην Ευρώπη αλλά με σημαντικές κακοκαιρίες που έφεραν θυελλώδεις ανέμους και ισχυρές βροχές κυρίως στο δεύτερο μισό της περιόδου. Στη χώρα μας ήταν μία άσχημη χρονιά για τα ηπειρωτικά ορεινά που είχαν πολύ μικρή χιονοκάλυψη και για μικρό χρονικό διάστημα. Μάλιστα κάποια χιονοδρομικά κέντρα δεν λειτούργησαν καθόλου ή άνοιξαν για λίγες μόνο μέρες. Στα highlights του φετινού χειμώνα η δυτική Αττική που δέχτηκε μεγάλο όγκο χιονιού τον Ιανουάριο. Αντίθετα, έναν πλούσιο χειμώνα με πολλές βροχές κρύα και χιόνια στα βουνά έζησε η Κρήτη, πράγμα πολύ θετικό για τους υδροφόρους ορίζοντες. 

Τέλος, αξίζει να αναφερθεί η αυξημένη διαδικτυακή δραστηριότητα για επερχόμενους χιονιάδες, ιστορικές κακοκαιρίες κλπ που φυσικά το μόνο που κατάφεραν ήταν η αποστροφή του κόσμου από την καιρική τους ενημέρωση και η σπίλωση της επιστήμης της μετεωρολογίας. Ας ελπίσουμε να χορτάσανε δημοσιότητα και κλικς και να τους βρει η συνέχεια προσγειωμένους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πρόσφατα άρθρα

Όροι Αναδημοσίευσης H αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες μπορεί να γίνεται μόνο με την άδεια του Meteo24News.gr και πάντα με την προϋπόθεση η πηγή να είναι ενεργό link προς το άρθρο. Μην ξεχάσετε να κάνετε κλικ "ΕΓΓΡΑΦΗ" στο κανάλι μας στο You Tube προκειμένου να ενημερώνεστε πρώτοι για νέα βίντεο. Γίνετε μέλη στην ομάδα μας στο Facebook