FALSE

Page Nav

HIDE

Grid

GRID_STYLE
FALSE

Hover Effects

TRUE
HIDE_BLOG
{fbt_classic_header}

Μετεωρολογικα μοντελα

Τελευταια νεα:

latest


Κλιματική Αλλαγή: Τι είναι το κλίμα και πως μεταβάλλεται;

 Μια λέξη που ακούμε από τα σχολικά μας χρόνια και την οποία συνεχίζουμε να βλέπουμε είτε σε άρθρα, είτε στις ειδήσεις. Τι είναι όμως άρ...


 Μια λέξη που ακούμε από τα σχολικά μας χρόνια και την οποία συνεχίζουμε να βλέπουμε είτε σε άρθρα, είτε στις ειδήσεις. Τι είναι όμως άραγε το κλίμα; Για να κατανοήσουμε καλύτερα την έννοια της κλιματικής αλλαγής, θα πρέπει πρώτα να είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε τι είναι το κλίμα. Κλίμα λοιπόν είναι οι μέσες καιρικές συνθήκες που επικρατούν για μεγάλο χρονικό διάστημα σε μια περιοχή. Ανάλογα με το γεωγραφικό πλάτος της περιοχής, έχουμε 6 κατηγορίες κλίματος: 

1. ΠΟΛΙΚΟ : Απουσία έντονης ηλιοφάνειας σχεδόν όλο το έτος, με αποτέλεσμα να επικρατούν εξαιρετικά χαμηλές θερμοκρασίες ( Αρκτικός κύκλος, Ανταρκτική ). 
2. ΕΥΚΡΑΤΟ : Εδώ συνήθως έχουμε ζεστά και ξηρά καλοκαίρια, όπως και υγρούς χειμώνες. Ωστόσο αν ο πολικός στρόβιλος διασπαστεί κατά το χειμερινό ηλιοστάσιο ( 21 Δεκεμβρίου - 21 Μαρτίου ), μπορεί να έχουμε την εισβολή των ψυχρών αέριων μαζών, δημιουργώντας έτσι τις προϋποθέσεις να επικρατήσουν συνθήκες χειμώνα. Εδώ υπάγεται και το Μεσογειακό κλίμα ( Ευρώπη, Νότια Αυστραλία, ΗΠΑ, Νότια Αφρική, Χώρες της Μεσογείου ). 
3. ΤΡΟΠΙΚΟ : Επικράτηση υψηλών θερμοκρασιών και υψηλών ποσοστών υγρασίας, με πολλές βροχοπτώσεις όλο το χρόνο. Από τις πιο γνωστές χώρες που ανήκουν σε αυτή την κατηγορία κλίματος είναι η Ινδία. 
4. ΞΗΡΟ : Ανύπαρκτες βροχές, εξαιρετικά χαμηλά ποσοστά υγρασίας, μεγάλη θερμοκρασιακή διαφορά μεταξύ μέρας και νύχτας ( Έρημος Σαχάρα ). 
5. ΟΡΕΙΝΟ : Μόνιμα χιόνια, και κατά βάση ψυχρός και υγρός καιρός. 
6. ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΟ : Εδώ έχουμε ένα ψυχρό χειμώνα και υγρό ή ζεστό καλοκαίρι. 


Είδαμε λοιπόν τις κατηγορίες κλίματος που επικρατούν σε παγκόσμιο επίπεδο. Πάμε τώρα να δούμε τι σημαίνει κλιματική αλλαγή, αφού όμως πρώτα διευκρινίσω το εξής : Το κλίμα άλλαζε και πάντα θ' αλλάζει. Δεν είναι σταθερό. Είναι πρακτικά αδύνατο να είναι σταθερό. Είναι φυσικό επακόλουθο του μηχανισμού της ατμόσφαιρας. Για παράδειγμα, η χώρα μας, έχει αντιμετωπίσει τα τελευταία 145.000 χρόνια, μια παγετώδη περίοδο, δύο μεσοπαγετώδεις περιόδους και 6 ξηρά γεγονότα. Επί Μυκηναϊκού πολιτισμού τα ελαιόδεντρα είχαν εξαφανιστεί. Ο Όλυμπος κάποτε ήταν παγωμένη στέπα ( είχε μόνιμα παγετώνα στην κορυφή του ), ενώ υπήρχαν τάρανδοι και βίσονες. Οι Κυκλάδες πριν από 125.000 χρόνια ήταν χερσόνησος που ονομαζόταν Κυκλαδίδα κι όπου σταδιακά με την άνοδο της στάθμης της θάλασσας απέκτησε την εικόνα που βλέπουμε μέχρι σήμερα. Έτσι λοιπόν γίνεται εύκολα κατανοητό ότι αλλαγές στο κλίμα πάντα συνέβαιναν και θα συνεχίσουν να συμβαίνουν. Κλιματική αλλαγή λοιπόν είναι οι μεταβολές που γίνονται είτε θερμοκρασιακά, είτε καιρικά, είτε ατμοσφαρικά κι οι οποίες διαταράσσουν την ισορροπία των καιρικών συνθηκών που επικρατούν κατά μέσο όρο στις προαναφερθείσες κατηγορίες κλιμάτων. Κάθε περίπου 3000 χρόνια το κλίμα της Γης αποσταθεροποιείται. 
Η διάρκεια ΑΠΟΣΤΑΘΕΡΟΠΟΙΗΣΗΣ - ΑΛΛΑΓΗΣ - ΣΤΑΘΕΡΟΠΟΙΗΣΗΣ είναι περίπου 1000 χρόνια. Εδώ έρχονται λοιπόν οι αντικρουόμενες απόψεις των επιστημόνων στο κατά πόσο συμβάλει ο άνθρωπος σε αυτό ή όχι.Με βάση κάποιες έρευνες, ο ανθρωπογενής παράγοντας θα γίνει η αιτία της επίσπευσης του φαινομένου σε μόλις 100 χρόνια. Έρχονται όμως κάποιες άλλες και το καταρρίπτουν. Που να βρίσκεται άραγε η αλήθεια;; Θα έλεγα κάπου στη μέση. Ας πάρουμε λοιπόν ένα απλό παράδειγμα : Ο Ήλιος είναι η κινητήριος δύναμη για τη διατήρηση της ζωής στη Γη καθώς θερμαίνει την επιφάνεια του πλανήτη με την ακτινοβολία του αλλά χάρη σε αυτόν γίνεται και η διαδικασία της φωτοσύνθεσης στα φυτά. Το 19% αυτής της ακτινοβολίας απορροφάται από την ατμόσφαιρα και το 47% από το έδαφος. Το υπόλοιπο 34% αντανακλάται στο διάστημα. Η αυξημένη εκπομπή των ατμοσφαιρικών ρύπων από την βιομηχανική επανάσταση και μετά έχει ως αποτέλεσμα τη σταδιακή αύξηση του διοξειδίου του άνθρακα στο επίπεδο της ατμόσφαιρας. Αυτό κατ' επέκταση δημιουργεί έναν εμποδισμό ( block ) στο ανώτερο στρώμα της ατμόσφαιρας ( στρατόσφαιρα ), με αποτέλεσμα μέρος της υπέρυθρης ακτινοβολίας που κανονικά θα έπρεπε να διαφεύγει στο διάστημα, να επιστρέφει στο έδαφος και να το θερμαίνει. Παρότι λοιπόν το συγκεκριμένο χημικό στοιχείο είναι άκρως απαραίτητο για τη διατήρηση της ζωής, και παρά το γεγονός ότι το ποσοστό του είναι εξαιρετικά χαμηλό σε σχέση με το οξυγόνο, η περαιτέρω αύξησή του, μπορεί να διαταράξει τις λεπτές ισορροπίες που επικρατούν στο χαοτικό σύστημα της ατμόσφαιρας, με απρόβλεπτες συνέπειες. 
Ωστόσο, κανείς δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα αν ο άνθρωπος συμβάλει ή όχι στην επίσπευση του φαινομένου. Το σίγουρο πάντως είναι ότι για τις τεράστιες καταστροφές που συντελούνται στον πλανήτη όσον αφορά το περιβάλλον, ευθύνεται αποκλειστικά ο άνθρωπος. Επομένως, ουδείς γνωρίζει αν θα επιβεβαιωθούν αυτοί που είναι υπέρ της κλιματικής αλλαγής ή εκείνοι που αρνούνται να δεχτούν ότι ο άνθρωπος είναι υπαίτιος για τη συχνότερη εμφάνιση των ακραίων καιρικών φαινομένων, όπως και για την ταχύτερη τήξη των πάγων. Αυτό που ουσιαστικά θα πρέπει να καταλάβουμε είναι το εξής : ότι η Γη είναι ο μόνος πλανήτης που μπορεί να μας φιλοξενήσει. Όσο λοιπόν δεν τον ΣΕΒΟΜΑΣΤΕ και δεν τον ΠΡΟΣΕΧΟΥΜΕ, θα είναι παράλογο στο μέλλον να έχουμε την απαίτηση να μας προσέχει κι εκείνος. Ας δούμε λοιπόν τα λάθη μας, διορθώνοντάς τα έγκαιρα. Πριν να είναι αργά για όλους μας, μα κυρίως για τις επόμενες γενιές.


Για το meteo24news.gr γράφει η Μαρία Φραγκούλη 

Δεν υπάρχουν σχόλια