FALSE

Page Nav

HIDE

Grid

GRID_STYLE
FALSE

Hover Effects

TRUE
HIDE_BLOG
{fbt_classic_header}

Μετεωρολογικα μοντελα

Τελευταια νεα:

latest


Ψυχρή Άνοιξη και "ακραίες" αρκτικές εισβολές, ή μήπως όχι;

Το γεγονός Λίγες ημέρες πριν και συγκεκριμένα στο διάστημα μεταξύ Παρασκευής 3 και Κυριακής 5 Μαΐου, εκτεταμένη ψυχρή εισβολή αρκτικ...

Το γεγονός

Λίγες ημέρες πριν και συγκεκριμένα στο διάστημα μεταξύ Παρασκευής 3 και Κυριακής 5 Μαΐου, εκτεταμένη ψυχρή εισβολή αρκτικής προέλευσης, επηρέασε με αρχή την Σκανδιναβία, ένα μεγάλο τμήμα της κεντροδυτικής Ευρώπης. Κομμάτι αυτής της εισβολής, βρήκε διέξοδο προς τη Μεσόγειο και συγκεκριμένα την Ιταλία και στη συνέχεια, κινούμενη νοτιοανατολικά και προς τη χώρα μας, διαμορφώνοντας τις συνθήκες εδώ, ποικιλοτρόπος: Αρχικά με μεταφορά σκόνης αλλά και βροχές, καθώς το ψυχρό μέτωπο κινούνταν προς την περιοχή μας και στη συνέχεια με το πέρασμά μου, με γρήγορη πτώση της θερμοκρασίας (από το βράδυ της Κυριακής), που συνοδεύτηκε από άστατο καιρό. Η πτώση της θερμοκρασίας αλλά και τα χαρακτηριστικά της αέριας μάζας που μας επισκέφθηκε ήταν τέτοια, που επέπετρεψαν στις χιονοπτώσεις να φτάσουν μέχρι και τα 1200-1400μ σε αρκετά ορεινά τμήματα της χώρας τη Δευτέρα 6/5. Ο άστατος καιρός συνεχίστηκε και την Τρίτη 7/5.

Η μεταφορά του στα ΜΜΕ
Οι περισσότεροι όσων αναφέρθηκαν ειδησεογραφικά στο γεγονός, έδωσαν την χροιά ακραίου γεγονότος τόσο για την περιοχή μας (όπου κατέληξε η εισβολή), όσο και για την κεντροδυτική Ευρώπη, όπου οι θερμοκρασίες έπεσαν σε σχεδόν μηδενικές τιμές στο επίμαχο διήμερο. Δυστυχώς, για ακόμη μια φορά ο καιρός έγινε αφορμή για "κλικοθηρία", μέσω της διαστρέβλωσης των στοιχείων, η οποία φτάνει στα όρια του χαρακτηρισμού ως "fake news". Φυσικά, ο αρνητικός αντίκτυπος, μιας τέτοιας επιπόλαιης και ημιμαθούς στάσης των (ηλεκτρονικών αυτή τη φορά) ΜΜΕ απέναντι σε θέματα καιρού, κλίματος και περιβάλλοντος δεν φαίνεται άμεσα, ωστόσο λειτουργεί αθροιστικά.

Κάποιος θα πει πως "πολύς ντόρος γίνεται για το τίποτα, και ας ειπωθει και μια κουβέντα παραπάνω". Εξάλλου, δεν κινδύνευσε κάποια ανθρώπινη ζωή! Κατά τον γράφοντα, το θέμα είναι λιγάκι πιο σοβαρό καθώς τέτοια δημοσιεύματα διαμορφώνουν την λεγόμενη "κοινή γνώμη" και η εικόνα που σχηματίζεται διαφέρει παρασάγγας από την πραγματική! Το πράγμα σοβαρεύει ακόμη περισσότερο εάν, εντάξουμε αυτήν την συζήτηση στο ζήτημα της κλιματικής αλλαγής και των επιπτώσεών της, δεδομένου οτι μια σημαντική μερίδα των ανθρώπων, αλλά και των κέντρων εξουσίας και αποφάσεων δηλώνουν (για τους δικούς τους λόγους που είναι άσχετοι με την επιστημονική τεκμηρίωση) αρνητές της. Το χειρότερο όμως είναι, οτι λαμβάνουν την υποστήριξη αρκετών ανθρώπων καθώς ένα μεγάλο τμήμα της κοινής γνώμης δηλώνει "σκεπτικιστές" απέναντι στο θέμα.

Τί είναι η κλιματική αλλαγή με πολύ απλά λόγια
Αν και το ζήτημα είναι πολυδιάστατο και δεν συνοψίζεται εύκολα χωρίς να καταφύγουμε σε γενικότητες και διαστρέβλωση στοιχείων, θα πρέπει να έχουμε υπόψιν μας οτι σε ένα ολοένα θερμότερο πλανήτη, οι ψυχρές εισβολές, δεν θα εκλείψουν. Απεναντίας: Στις περιοχές όπου και όταν εμφανίζονται, ισως να είναι και βιαιότερες, ή δύσκολα προβλέψιμες, προκαλώντας αναρίθμητα προβλήματα, ιδίως σε μέρη του πλανήτη που σπάνια τις βιώνουν. Ταυτόχρονα με τη εκδήλωση μιας τέτοιας εισβολής σε κάποια περιοχή, έχουμε πολλές ακόμη περιοχές με ακραία υψηλές θερμοκρασίες ή παρατεταμένη ανομβρία. Η συνολική εικόνα είναι μια εικόνα θερμότερου πλανήτη με συχνότερα ακραία γεγονότα προς τη μία ή την άλλη κατεύθυνση (συνήθως τη θερμή). Αυτό είναι η κλιματική αλλαγή (προς το θερμότερο), δοσμένη με εντελώς απλά λόγια.

(Το πού εστιάζουν τα μέσα κάθε φορά αφήνοντας τη "μεγάλη εικόνα" πάντα εκτός, είναι άλλο θέμα, που σίγουρα δεν εξυπηρετεί τους σκοπούς της αλήθειας και της σωστής ενημέρωσης, βλέπε ΥΓ.)

Και ποιά είναι η αλήθεια...
Ας πάρουμε για παράδειγμα την τωρινή περίπτωση. Στην πρώτη εικόνα βλέπουμε την διακύμανση της θερμοκρασίας στο Όσλο της Νορβηγίας για το διάστημα 6 Απριλίου - 6 Μαΐου 2019, συγκρινόμενη με τον μέσο όρο. Με εξαίρεση ένα φυσιολογικο (θερμοκρασιακά) πρώτο διάστημα 6-15/4, παρατηρούμε ένα παρατεταμένη θερμό δεύτερο 15ήμερο του μήνα με θερμοκρασίες έως και 10 βαθμούς πάνω από τα κλιματικά επίπεδα. Η υποτιθέμενα "ακραία" ψυχρή εισβολή έδωσε θερμοκρασίες μόλις 5 βαθμούς κάτω των κλιματικών επιπέδων. Ποιά είναι η αλήθεια; Κατ'αρχήν ότι η εισβολή δεν ήταν τόσο....ακραία, και δεύτερον οτι το πραγματικά ακραίο γεγονός ήταν οι 20+ βαθμοί (μέγιστη θερμοκρασία) στη συγκεκριμένη πόλη, Απρίλιο μήνα. Εν τέλει, για το συγκεκριμένο διάστημα, η θερμοκρασία ήταν σχεδόν 3 βαθμοί πάνω από τον μέσο όρο!

Ας δούμε τώρα, τα αντίστοιχα γραφήματα της Αθήνας. Παρατηρούμε μια εναλλαγή θερμών/ψυχρών διαστημάτων και για την ακρίβεια, ένα κυρίαρχο ψυχρό διάστημα μέσα στον Απρίλιο (τις ημέρες που προηγήθηκαν της Μ.Εβδομάδας) και διάσπαρτα άλλα θερμά. Το συγκεκριμένο ψυχρό διάστημα ωστόσο, με τους 2-4 βαθμούς κάτω των κλιματικών, μπορεί να ενταχθεί στο πλαίσιο της φυσιολογικής μεταβλητότητας και δεν θα έπρεπε να αποτελεί καν γεγονός προς συζήτηση! Συνολικά μάλιστα για το διάστημα 6/4 με 6/5, η θερμοκρασία ήταν ακριβώς στον μέσο όρο! Για ακόμη μια φορά ωστόσο, η ειδησεογραφία εστίασε μόνο στο ψυχρό διάστημα και η εντύπωση του κόσμου ήταν οτι διάγουμε μια ψυχρή Άνοιξη. Δεδομένου οτι η εικόνα των μετρήσεων και για άλλες πόλεις της Ελλάδας είναι παρόμοια, αυτός ο ισχυρισμός καταρρίπτεται.


Φυσικά, με δύο σημεία μετρήσεων (Αθήνα και Όσλο), δεν μπορείς να εξάγεις συνολικά συμπεράσματα. Αυτά χρησιμοποιήθηκαν για να καταδείξω την τεράστια απόσταση ειδησεογραφίας και πραγματικότητας. Η (θερμοκρασιακή) και αδιαμφησβήτητη αλήθεια που προέρχεται από επίσημες μετρήσεις και αφορά τον μήνα Απρίλιο, βρισκεται στην παρακάτω εικόνα. Συγκεκριμένα και σε παγκόσμιο επίπεδο μετρήσεων, ο Απρίλιος του 2019 ήταν πάνω από 0.6°C θερμότερος του μέσου όρου 1981-2010, και πρόκειται για τον δεύτερο θερμότερο Απρίλιο της 30ετίας. Αξίζει να συμπληρώσω εδώ οτι το κλιματικό διάστημα αναφοράς 1981-2010, είναι ούτως ή άλλως θερμότερο σε σχέση με προηγούμενες περιόδους, συνεπώς εάν συγκρίναμε με το 1971-2000 ή το 1961-1990, θα μιλούσαμε για πολύ παραπάνω των 0.6°. Παρομοίως θερμή είναι και η εικόνα στην Ευρώπη, με τις ελάχιστες περιπτώσεις κανονικών ή ελάχιστα χαμηλότερων του κανονικού θερμοκρασιών, να εντοπίζονται σε Ισπανία, Ελλάδα και ανατολικά Βαλκάνια και Τουρκία.


Επιστρέφοντας και πάλι στη δικιά μας πραγματικότητα, η φετινή Άνοιξη δεν είναι ψυχρότερη του κανονικού. Μιλάμε απλώς για κανονικές θερμοκρασίες και διακυμάνσεις εντός των φυσιολογικών πλασίων. Από την άλλη πλευρά ωστόσο, η φετινή Άνοιξη είναι αρκετά βροχερή, συνεχίζοντας ένα διάστημα αυξημένων βροχοπτώσεων με ύψη βροχής 1.5 και 2 φορές παραπάνω του κανονικού, το οποίο εάν συνεχιστεί, θα συμπληρώσει στις αρχές του Ιουνίου, ένα έτος.

Νίκος Γκίκας,
Γεωγράφος - προγνώστης καιρού,

ΥΓ. Ένας από τους κλασικούς και πλέον διαδεδομένους τρόπους χειραγώγησης των κοινωνιών μέσω των ΜΜΕ είναι η αποσπασματική παράθεση γεγονότων και τεκμηρίων, με σκοπό τη διαστρέβλωση της αλήθειας. Ένας άλλος τρόπος είναι απλώς η απόκρυψη γεγονότων (και προβολή της μισής αλήθειας). Στον κόσμο του internet και της πληροφορίας, είναι στο χέρι μας και δική μας ευθύνη, η αναζήτηση της αλήθειας. 

Πηγές:
Ευρωπαικό Κέντρο Μεσοπρόθεσμων Προγνώσεων - Πρόγραμμα Copernicus: https://climate.copernicus.eu/climate-bulletins
Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία ΗΠΑ - Κέντρο κλιματικών προγνώσεων:

Δεν υπάρχουν σχόλια