Default Image

Months format

Show More Text

Load More

Related Posts Widget

Article Navigation

Contact Us Form

404

Sorry, the page you were looking for in this blog does not exist. Back Home

Οταν η Μεσόγειος δεν υπήρχε στην Αρκτική κυκλοφορούσαν κροκόδειλοι!


Δύο νέες μελέτες ρίχνουν φως στο πως ήταν η Γη πριν από μερικά εκ. έτη και αποκαλύπτουν εξαιρετικά ενδιαφέροντα στοιχεία για την περιοχή που ζούμε εμείς καθώς και άλλες περιοχές του πλανήτη. Η πρώτη μελέτη αναφέρει ότι πριν από 5.4 εκ. έτη η Μεσόγειος δεν υπήρχε και η δεύτερη ότι πριν από 55 εκ. έτη η Αρκτική είχε τροπικό κλίμα.


H Μεσόγειος


Επιστήμονες του Ινστιτούτου Γήινων Επιστημών Jaume Almera στη Βαρκελώνη σε άρθρο τους που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Nature» συνθέτουν το παζλ της δημιουργίας της Μεσογείου θάλασσας. Σύμφωνα με τους ερευνητές πριν από 5.4 εκ .έτη ο Ατλαντικός Ωκεανός δεσπόζει αλλά η Μεσόγειος θάλασσα δεν υφίσταται. Υπάρχει μια τεράστια λεκάνη που αποτελείται από λαμπερούς κρυστάλλους άλατος και διάσπαρτες λίμνες με πολύ υψηλής αλμυρότητας ύδατα. Υπήρχαν περιοχές ξηράς σε αυτή τη λεκάνη οι οποίες ήταν 2.7 εκ. χλμ κάτω από το επίπεδο της επιφάνεια της θάλασσας! Σήμερα η περιοχή ξηράς που βρίσκεται στο πιο χαμηλό επίπεδο κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας στον πλανήτη είναι η λεκάνη της Νεκράς Θάλασσας. Βρίσκεται 430 μέτρα κάτω από το επίπεδο της επιφάνειας της θάλασσας.


Πριν από 5.4 εκ. έτη επικρατούσαν υψηλές θερμοκρασίες στον πλανήτη και το κλίμα ήταν επίσης ξηρό. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα και οι ποσότητες του πολύ αλμυρού νερού που υπήρχαν στην λεκάνη να εξατμιστούν σε ένα γεγονός που ονομάστηκε «Κρίση Αλμυρότητας του Μεσσηνίου». Σύμφωνα με τους ερευνητές εκείνη ακριβώς την στιγμή οι κλιματικές συνθήκες μεταβάλλονται με την θερμοκρασία να πέφτει και την υγρασία να κάνει πιο έντονη την παρουσία της.


Ταυτόχρονα ξεκινούν πολύ έντονες τεκτονικές διεργασίες στην περιοχή ίχνη των οποίων είναι ορατά τόσο στον πυθμένα της Μεσογείου θάλασσας αλλά και σε ιζήματα άλατος και γύψου σε διάφορες ακτές της. Ένα από τα πρώτα αποτελέσματα αυτών των αλλαγών είναι στις ανατολικές περιοχές της λεκάνης  να αρχίζουν να εκβάλουν μεγάλοι ποταμοί  δημιουργώντας μια λιμνοθάλασσα. Όμως για να σχηματιστεί η Μεσόγειος όπως εμείς την γνωρίζουμε έπρεπε να συμβεί ένα μεγαλύτερο πολύ πιο δυναμικό γεωλογικό συμβάν.


Υδάτινη εισβολή

Ονομάστηκε πλημμύρα Zanclean και όπως αναφέρουν οι ερευνητές από τα στενά του Γιβραλτάρ άρχισε να ρέει νερό από τον Ατλαντικό με ταχύτητα τουλάχιστον χιλιαπλάσια από αυτήν που έχει ο Αμαζόνιος. Αυτό σύμφωνα με τους ερευνητές προκάλεσε άνοδο της στάθμης της θάλασσας της Μεσογείου άνω των 10 μέτρων ημερησίως. Υπολογίζουν ότι κάθε δευτερόλεπτο περνούσαν στην λεκάνη ένα δισεκατομμύριο κυβικά μέτρα νερού με ταχύτητα χίλιες φορές μεγαλύτερη από αυτή που κινείται το νερό στον Αμαζόνιο. Ετσι η Μεσόγειος έγινε η μεγάλη θάλασσα που γνωρίζουμε μέσα σε διάστημα λίγων μηνών.


Οι ερευνητές ανακάλυψαν μάλιστα ένα υποθαλάσσιο στενό κανάλι μήκους 200 χλμ. κοντά στα στενά του Γιβραλτάρ το οποίο θεωρούν ότι δημιουργήθηκε από τα ορμητικά νερά που εισέβαλαν στην λεκάνη και αποτελεί απόδειξη της θεωρίας τους. Η νέα μελέτη θεωρείται ιδιαίτερα σημαντική επειδή τα ευρήματα παλαιότερων μελετών έδειχναν ότι η Μεσόγειος χρειάστηκε μερικές δεκάδες ή εκατοντάδες έτη για να σχηματιστεί.
Από τα στενά του Γιβραλτάρ πριν από 5.4 υπήρξε πραγματική εισβολή υδάτων τα οποία σχημάτισαν την Μεσόγειο Θάλασσα


Η Αρκτική


Την ίδια στιγμή το περιοδικό New Scientist δημοσιεύει ένα πολύ ενδιαφέρον άρθρο στο οποίο περιγράφεται η εικόνα του πλανήτη και ειδικότερα των αρκτικών περιοχών πριν από 55 εκ. έτη. Σύμφωνα με το άρθρο εκείνη την περίοδο η Γη βίωνε όπως και σήμερα ένα φαινόμενο υπερθέρμανσης αλλά σε πολύ πιο έντονη μορφή. Οι θερμοκρασίες ήταν πολύ υψηλές με αποτέλεσμα στην Ανταρκτική να υπάρχουν τροπικά δάση και στις αρκτικές περιοχές τα νερά να είναι τόσο ζεστά ώστε να ζουν εκεί διαφόρων ειδών ερπετά προγονικά των κροκοδείλων, προγόνους των ιπποπόταμων, θαλάσσιες χελώνες και άλλα ζώα που ζουν σε θερμά κλίματα.


tovima.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πρόσφατα άρθρα

Όροι Αναδημοσίευσης H αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες μπορεί να γίνεται μόνο με την άδεια του Meteo24News.gr και πάντα με την προϋπόθεση η πηγή να είναι ενεργό link προς το άρθρο. Μην ξεχάσετε να κάνετε κλικ "ΕΓΓΡΑΦΗ" στο κανάλι μας στο You Tube προκειμένου να ενημερώνεστε πρώτοι για νέα βίντεο. Γίνετε μέλη στην ομάδα μας στο Facebook

Ακολουθήστε μας και στο Pinterest

 Ακολουθήστε τις ειδήσεις του Meteo24News στο Google News