Default Image

Months format

Show More Text

Load More

Related Posts Widget

Article Navigation

Contact Us Form

404

Sorry, the page you were looking for in this blog does not exist. Back Home

Προστατέψτε τα φυτά σας από το κρύο


Αλλάξτε τους θέση
Μεταφέρετε τα φυτά στο μπαλκόνι σε πιο απάνεμα και προστατευμένα σημεία, αν είναι δυνατόν κοντά σε τοίχους. Τοποθετήστε τα κοντά το ένα με το άλλο. Όταν οι θερμοκρασίες είναι πολύ χαμηλές, τυλίξτε τα ευαίσθητα φυτά με πλαστικό, κατά προτίμηση αυτό με τις «φουσκάλες» (Αεροπλάστ), που είναι πολύ καλό μονωτικό. Μην ξεχάσετε να ανοίξετε σε 2-3 σημεία μικρές τρύπες για να αναπνέουν.


Προστασία από το χιόνι
Αν καλυφθούν τα φυτά σας από χιόνι, μην πανικοβληθείτε. Άλλωστε, το χιόνι γίνεται επικίνδυνο όταν παγώσει, ενώ, όταν είναι φρέσκο και αφράτο, λειτουργεί ως μονωτικό. Μην ξεχάσετε, όμως, να καλύψετε τα ευπαθή φυτά με πλαστικό και να βάλετε στην επιφάνεια του χώματος υλικά εδα­φοκάλυψης. Ένα άλλο πρόβλημα που πρέπει να αντιμετωπίσετε όταν χιονίζει είναι το βάρος του χιονιού, που μπορεί να σπάσει τα κλαδιά. Για να το αποφύγετε, όσο χιονίζει καθαρίζετε τα κλαδιά με μια σκούπα, ώστε να τα ελαφρώνετε από το βάρος. Στην περί­πτωση που το χιόνι παγώσει πάνω στα φυτά, μην το απομακρύνετε, γιατί θα τραυματίσετε τα κλαδιά. Αφήστε τον πάγο να λιώσει μόνος του και μη βρέξετε τα φύλλα, γιατί θα δημιουργήσετε και άλλα στρώματα πάγου. Αν, παρ’ όλα αυτά, υπάρξουν προβλήματα στα φυτά μετά από μια χιονόπτωση, προσπαθήστε να δράσετε μεθοδικά, ώστε να τα βοηθήσετε να ανακάμψουν. Μην κλαδέψετε χαλασμένα κλαδιά αμέσως μετά το χιόνι. Περιμένετε πρώτα να ζεστάνει λίγο ο καιρός. Έτσι, θα αποφύγετε προβλήματα από ενδεχόμενη νέα παγωνιά. Απομακρύνετε μόνο τα κλαδιά που έχουν σπάσει και είναι επικίνδυνα. Περιποιη­θείτε το τραύμα του φυτού λειαίνοντας την τομή και περνώντας την με ειδική πάστα. Επιπλέον, καθαρίστε τα ξερά φύλλα, ώστε το φυτό να ανακάμψει γρήγορα. Όταν πια ανέβει η θερμοκρασία, λιπάνετε με αζωτούχο λίπασμα, ώστε να μπορέσουν τα φυτά να αναπλάσουν γρήγορα τα ταλαιπωρημένα μέρη τους. Κάτι ακόμα που πρέπει να προσέξετε όταν χιονίζει είναι το αλάτι που ρίχνουμε προκειμένου να λιώσει ο πάγος σε διαδρόμους και να ανοίξουν οι δρόμοι για τα αυτοκίνητα. Προσπαθήστε να μη ρίξετε αλάτι κοντά στα φυτά σας, γιατί θα τα κάψει. Αν αυτό δεν είναι δυνατόν, τότε, όταν λιώσει το χιόνι, ποτίζετε τα φυτά συχνά και για αρκετή ώρα, ώστε να ξεπλυθεί το αλάτι όσο γίνεται πιο γρήγορα.

Το πότισμα θέλει προσοχή
Το πότισμα το χειμώνα, αν και είναι απαραίτητο, πρέπει να γίνεται με προσοχή, ώστε να μην προκαλεί προβλήματα. Ποτίζετε τις ώρες που οι θερμοκρασίες είναι πιο υψηλές και το νερό πιο ζεστό. Αποφύγετε το πότισμα όταν πνέουν δυνατοί άνεμοι, αλλά καταβρέχετε τα φύλλα μετά από δυνατό και ξηρό αέρα.

Προφύλαξη από τον αέρα
Αν ο κήπος ή το μπαλκόνι σας βρίσκονται σε περιοχή με πολύ αέρα, θα πρέπει να προβλέψετε να δημιουργήσετε ανεμοφράκτες. Στον κήπο, τοποθετήστε μια δεντροσειρά από κατάλληλα δέντρα στο σημείο ή στα σημεία που φυσά πιο συχνά. Στο μπαλκόνι, τοποθετήστε κάποιες μεγάλες και βαριές γλάστρες με κατάλληλα πυκνά φυτά το ένα δίπλα στο άλλο. Θα δημιουργηθεί έτσι ένα άλλο «τείχος» που θα προστατεύει τα υπόλοιπα φυτά.

Το γκαζόν στο κρύο
Στους κήπους που υπάρχει χλοοτάπητας χρειάζονται κάποια μέτρα για να αποφευχθούν τα προβλήματα που προκαλούν το κρύο και η παγωνιά. Μειώστε το νερό και ποτίζετε μόνο όταν είναι ανάγκη. Επίσης, ­κουρεύετε όταν το έδαφος και ο χλοοτάπητας είναι στεγνά, και μόνο αν αυτό είναι απαραίτητο. Αν χιονίσει, αποφύ­γετε να πατήσετε πάνω στο χλοοτάπητα· καθαρίστε τον όσο είναι δυνατόν με μια συρμάτινη σκούπα, όχι όμως με φτυάρι. Αν το χιόνι παγώσει, τότε ανοίξτε για λίγο το αυτόματο ­πότισμα, κατά προτίμηση το μεσημέρι, ώστε να λιώσει ο πάγος. Βέβαια, θα πρέπει προηγουμένως να έχετε καθαρίσει τα ποτιστικά (pop-ups).


Φροντίστε τα και μέσα στο σπίτι
Όταν σημειώνονται χαμηλές θερμοκρασίες, αλλάζουν οι συνθήκες και για τα φυτά εσωτερικού χώρου. Τις κρύες ημέρες, που οι χώροι θερμαίνονται περισσότερο, μειώνεται το ποσοστό της υγρασίας στην ατμόσφαιρα του σπιτιού και υπάρχει κίνδυνος αφυδάτωσης για τα φυτά που βρίσκονται μέσα στο σπίτι. Μην ξεχνάτε, λοιπόν, να τα ποτίζετε όποτε χρειάζεται, να καταβρέχετε τα φύλλα τους και να τοποθετείτε ένα σκεύος με νερό πάνω στα σώματα για να αυξάνεται η υγρασία στο χώρο. Αν τα φυτά είναι τοποθετημένα κοντά σε σώματα θέρμανσης, απομακρύνετέ τα, ώστε να μην ταλαιπωρηθούν. Επίσης, απομακρύνετέ τα από σημεία όπου δημιουργούνται ψυχρά ρεύματα όταν ανοίγετε τα παράθυρα για να αερίσετε.


5 συμβουλές για τα φυτά σας
Tα φυτά που είναι καλά ενυδατωμένα και σε καλή θρεπτική κατάσταση μπορούν να ανταποκριθούν καλύτερα στις χαμηλές θερμοκρασίες και την παγωνιά.


1. Tα φυτά σας χρειάζονται ­πότισμα και το χειμώνα και ­ιδιαίτερα όταν έχει φυσήξει δυνατός και ξερός αέρας ή έχει περάσει αρκετό ­διάστημα χωρίς βροχή.


2. Αποφύγετε τα κλαδέματα τις ημέρες με πολύ χαμηλές θερμοκρασίες.


3. Φροντίστε πριν πέσει πολύ η θερμοκρασία να έχετε λιπάνει τα φυτά σας με κάποιο αζωτούχο λίπασμα.


4. Αν τα φοινικοειδή σας έχουν ξερά φύλλα, μην τα αφαιρέσετε παρά μόνο την άνοιξη.


5. Μην κάνετε φυτεύσεις ή μεταφυτεύσεις τις ημέρες με πολύ κρύο ή χιόνι, γιατί τα φυτά είναι τότε πολύ ευάλωτα και μπορεί να δημιουργηθούν μεγάλα προβλήματα.


vita.gr

Πρόσφατα άρθρα

Όροι Αναδημοσίευσης H αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες μπορεί να γίνεται μόνο με την άδεια του Meteo24News.gr και πάντα με την προϋπόθεση η πηγή να είναι ενεργό link προς το άρθρο.