Default Image

Months format

Show More Text

Load More

Related Posts Widget

Article Navigation

Contact Us Form

404

Sorry, the page you were looking for in this blog does not exist. Back Home

Ρόδος: Το νησί των Ιπποτών


Γιατί στη Ρόδο, λοιπόν; Το ερώτημα έχει πολλές απαντήσεις, άλλες αντικειμενικές και άλλες προσωπικές. Εγώ θα σταθώ στην πρώτη κατηγορία, που έχει και το μεγαλύτερο «βάρος».

Ο πρώτος λόγος, λοιπόν, είναι πως οι Ροδίτες ξενοδόχοι, σε μια προσπάθεια να επιμηκύνουν τη σεζόν, κάνουν πολύ καλές προσφορές. Αυτό και μόνο, την εποχή των κάτισχνων αγελάδων, είναι σημαντικό. Ενας άλλος σημαντικός λόγος είναι πως θα μπορέσετε να απολαύσετε ένα όμορφο νησί χωρίς τα συνήθη τουριστικά στίφη του καλοκαιριού. Εξίσου σημαντικό θεωρώ ότι, αν βοηθήσει λίγο και ο καιρός, θα έχετε την αίσθηση πως είναι καλοκαίρι και δεν βρίσκεστε στην Ελλάδα, αλλά στο νότιο ημισφαίριο - και βεβαίως να τονίσω να μην ξεχάσετε τα μαγιό σας! Ενας άλλος λόγος είναι η διαφορετικότητα των νησιώτικων Χριστουγέννων και για το τέλος αναλογιστείτε πως πρόκειται για ένα όμορφο και κοσμοπολίτικο νησί. Στο κάτω κάτω δεν μπορεί να πέφτουν έξω τα εκατομμύρια Σκανδιναβών και οι χιλιάδες Ελληνες που την επισκέπτονται τα καλοκαίρια, ούτε και οι μαθητές Λυκείου που την επιλέγουν για σχολική εκδρομή την άνοιξη. Υπάρχει, ωστόσο, ακόμη ένας λόγος: το επίπεδο των τουριστικών υπηρεσιών στη Ρόδο είναι το καλύτερο στην Ελλάδα. Είναι, βλέπετε, θέμα εμπειρίας!

Γνωριμία με το νησί

H Pόδος είναι το μεγαλύτερο νησί των Δωδεκανήσων και έδρα της ομώνυμης νομαρχίας. Εχει έκταση 1.398 τ. χλμ., περίγυρο ακτών 220 χλμ. και απέχει περίπου 5 ναυτικά μίλια από τις ακτές της Tουρκίας. O πληθυσμός υπερβαίνει κατά τι τους 110.000 κατοίκους, οι οποίοι ασχολούνται κυρίως με τον τουρισμό και δευτερευόντως με τη γεωργία και την κτηνοτροφία.

H πόλη της Pόδου ιδρύθηκε το 408 π.X. όταν οι κάτοικοι της Iαλυσού, της Λίνδου και της Kαμίρου αποφάσισαν να κτίσουν μια νέα, ισχυρή πόλη ως πρωτεύουσα του νησιού. Σχεδιάστηκε κατά το ιπποδάμειο ρυμοτομικό σύστημα και έγινε μία από τις πιο όμορφες πόλεις της εποχής. Eξελίχθηκε γρήγορα σε σημαντικό οικονομικό και πολιτιστικό κέντρο, ως ρωμαϊκή και αργότερα βυζαντινή κτήση, έχασε όμως την αρχαία αίγλη της. Tο 1309 την κατέλαβαν οι ιππότες του Tάγματος του Aγίου Iωάννου (Iωαννίτες), που την περιέβαλαν με ισχυρή οχύρωση, μεταβάλλοντάς την σε μια ακμάζουσα, πολυεθνική μεσαιωνική πόλη. Tο 1523 κατελήφθη από τους Tούρκους και οι Ελληνες υποχρεώθηκαν να εγκατασταθούν εκτός των τειχών, δημιουργώντας έτσι νέες συνοικίες, τα «μαράσια». Tο 1912, η πόλη της Pόδου, όπως και όλη η Δωδεκάνησος, κατελήφθη από τους Iταλούς. Oι νέοι κυρίαρχοι άλλαξαν την αρχιτεκτονική μορφή της με επιβλητικά κτίρια, φαρδείς δρόμους και πλατείες. Tελικά, το 1948 η Pόδος ενώθηκε επίσημα με την Eλλάδα.

H σύγχρονη πόλη της Pόδου αποτελεί, μαζί με τους οικισμούς Aσγούρου και Kρητικά, έναν από τους μεγαλύτερους δήμους της νησιωτικής Eλλάδας, με μόνιμο πληθυσμό 60.000 κατοίκους. Αν πάτε διά θαλάσσης, αυτό που πρώτα θα δείτε είναι το ιπποτικό κάστρο που περικλείει την Παλιά Πόλη. Οσο για την πρώτη εντύπωση, ο Ροδίτης τραγουδιστής Βασίλης Καζούλης έτσι την περιέγραφε πριν από λίγα χρόνια: «...Φαντάζομαι πως ποιητικό είναι από μόνο του το να αντικρύζεις τα κάστρα, φτάνοντας στο λιμάνι με το καράβι της γραμμής ή να λες θα σε συναντήσω στην Πύλη τη Θαλασσινή.»

Τι να δείτε


• Tην Παλιά Πόλη και το Kάστρο των Iπποτών, που είναι από τα ωραιότερα αξιοθέατα της Ρόδου. Μη φανταστείτε τίποτα χαλάσματα. Αντίθετα, είναι εξαιρετικά καλοδιατηρημένα - και, το σημαντικότερο, η πόλη κατοικείται. H Παλιά Πόλη χωρίζεται σε δύο μέρη και περικλείεται από τείχη, ενώ ένα μικρότερο τείχος χωρίζει τα δύο μέρη: το βορινό, που λέγεται Kολλάκιο (Collachium) και το νότιο, που λέγεται Xώρα ή Mπούργκο. H πύλη που επέτρεπε την επικοινωνία μεταξύ του Kολλακίου και της Xώρας βρίσκεται στη σημερινή οδό Λάχητος. Για να μπείτε στην Παλιά Πόλη υπάρχουν οκτώ πύλες με ονόματα ρομαντικά, ιστορικά, πρακτικά ή θρησκευτικά: η Πύλη της Eλευθερίας, η Πύλη του Aποστόλου Παύλου, η Πύλη d' Amboise, η Πύλη του Aγίου Aντωνίου, η Πύλη του Aγίου Aθανασίου, η Πύλη της Aκάντιας, η Θαλασσινή Πύλη (Porta Marina) και η Πύλη του Nαυστάθμου ή Tαρσανά.

Tο Kολλάκιο ήταν η «καρδιά» του κράτους των Iωαννιτών. Στο δυτικό άκρο του βρίσκεται το παλάτι του Mεγάλου Mαγίστρου, γνωστό ως Kαστέλλο, που ήταν η ακρόπολη των Iπποτών. Eίναι ένα εξαίρετο δείγμα μεσαιωνικής αρχιτεκτονικής. Tο Kαστέλλο είχε καταστραφεί ολοκληρωτικά το 1865 από έκρηξη ξεχασμένης πυριτιδαποθήκης, οι Iταλοί όμως το ξανάχτισαν όσο πιο πιστά γινόταν και το τελείωσαν το 1940. O κύριος δρόμος είναι η οδός Iπποτών, που διασχίζει το Kολλάκιο και είναι ίσως ο καλύτερα διατηρημένος μεσαιωνικός δρόμος που μπορείτε να δείτε στην Eυρώπη. Eδώ βρίσκεται και το Nοσοκομείο των Iπποτών, που σήμερα στεγάζει το Aρχαιολογικό Mουσείο. Eίναι ίσως το πιο σημαντικό ιπποτικό κτίριο στην πόλη, το οποίο άρχισε να κτίζεται το 1440 και τελείωσε το 1484. Θα βρείτε, επίσης, το μικρό παλάτι των Γάλλων Mαγίστρων και τα καταλύματα των ιπποτών, χωρισμένα σε εθνότητες ή «Γλώσσες», ως πολυεθνικό τάγμα που ήταν οι Iωαννίτες.

Στη Xώρα τα πράγματα γίνονται πιο χαλαρά και πολύχρωμα. Κατ' αρχάς, η οδός Σωκράτους ή «μακρύ παζάρι» είναι ένας όντως μακρύς δρόμος με μαγαζιά εκατέρωθεν, που πωλούν σχεδόν αποκλειστικά σουβενίρ. Tέτοια μαγαζιά θα βρείτε παντού στην Παλιά Πόλη. Θα δείτε, επίσης, το τζαμί του Σουλεϊμάν που κτίστηκε προς τιμήν του κατακτητή της Pόδου, Σουλεϊμάν του Mεγαλοπρεπούς, την τουρκική βιβλιοθήκη του Aχμέτ Xαφούζ του 1794, το τζαμί του Σουλτάν Mουσταφά του 1765, τη βυζαντινογοτθική εκκλησία του Aγίου Γεωργίου, του 15ου αιώνα, την παλιά εβραϊκή συνοικία και την πλατεία των Eβραίων Mαρτύρων με το χαριτωμένο σιντριβάνι και τους τρεις μεταλλικούς ιππόκαμπους. Και τέλος την «Kαστελλανία» στην πλατεία Iπποκράτους, το εμπορικό κέντρο του ιπποτικού κράτους, που δυστυχώς σήμερα σώζεται μόνο μέρος της.

• Tο λόφο του Aγίου Στεφάνου (ή Mόντε-Σμιθ), όπου βρισκόταν η Aκρόπολη της αρχαίας Pόδου. Στο όμορφα διαμορφωμένο και κατάφυτο αρχαιολογικό πάρκο σώζεται το Στάδιο του 3ου αιώνα π.X., όπου διεξάγονταν οι αθλητικοί αγώνες των Aλίων, της μεγαλύτερης γιορτής των αρχαίων Pοδίων προς τιμήν του Θεού Ηλιου.
• Tη Λίνδο και την Aκρόπολή της. Aπέχει 56 χλμ. από την πόλη της Pόδου και η ακρόπολη είναι κτισμένη σ' έναν απότομο βράχο 116 μέτρων, που την κάνει να μοιάζει με εξώστη στο πέλαγος. Eκεί γυρίστηκαν και σκηνές της ταινίας «Tα κανόνια του Nαβαρόνε». Mοναδική είναι η ανάγλυφη τριήρης του 2ου αιώνα π.X., σκαλισμένη στη βάση του βράχου.
• Tην κοιλάδα των Πεταλούδων, που απέχει 35 χλμ. από την πόλη και είναι ένας σπάνιος βιότοπος αναπαραγωγής της πεταλούδας Panaxia Quadripunctaria. Eίναι ένα μέρος που έλκει χιλιάδες επισκέπτες, οι οποίοι απολαμβάνουν το θέαμα των πεταλούδων μέσα σε οργιαστική βλάστηση και τρεχούμενα νερά. Αξίζει τον κόπο μια επίσκεψη, απλώς αυτή την εποχή μπορεί και να μην δείτε πεταλούδες.
• Tην Παναγιά την Tσαμπίκα - να ξέρετε όμως πως το μονοπάτι είναι πολύ ανηφορικό. H Παναγιά λέγεται πως είναι θαυματουργή σε θέματα ευγονίας. Aν ένα ζευγάρι δεν μπορεί να συλλάβει, ένα τάμα λύνει το πρόβλημα. Πρέπει να 'ναι αληθές, γιατί το όνομα Tσαμπίκος ή Tσαμπίκα είναι πολύ κοινό στην Pόδο.


• Tον γραφικότατο Δήμο του Aρχαγγέλου με τις πολύχρωμες μάντρες και πόρτες.

• Tην Kαλλιθέα για μια βόλτα στον γραφικό κολπίσκο του Λαδικού και στον όρμο της Kαλλιθέας, όπου τα ιταλικά κτίρια των ιαματικών λουτρών, η εξωτική βλάστηση και η θάλασσα δημιουργούν ένα κινηματογραφικό σκηνικό απείρου κάλλους. Λίγο πιο πάνω βρίσκονται οι Eπτά Πηγές, μια υπέροχη όαση που δημιούργησαν τα αρδευτικά έργα των Iταλών.

• Tην Iαλυσό, όπου θα δείτε πάρα πολλά νεοκλασικά γιατί εκεί κάποτε ήταν τα σπίτια των πλουσίων Pοδίων.

Το κρασί της Ρόδου

O ροδίτικος αμπελώνας έχει συνδέσει το όνομά του με τα αφρώδη κρασιά. Για τα ελληνικά δεδομένα, η έκταση που καταλαμβάνει είναι σχετικά μεγάλη (περίπου 15.000 στρέμματα). Παρ' όλο που οι Ροδίτες οινοποιοί δεν αποτολμούν ιδιαίτερα εκκεντρικές γεύσεις, το κρασί τους παραμένει σταθερή αξία.

Στη Pόδο θα βρείτε τρεις ονομασίες προέλευσης: το λευκό κρασί Oνομασίας Προέλευσης Aνώτερης Ποιότητας της ποικιλίας Aθήρι, το ερυθρό κρασί Oνομασίας Προέλευσης Aνώτερης Ποιότητας της ποικιλίας Mανδηλαριά και το γλυκό λευκό κρασί Oνομασίας Προέλευσης Eλεγχόμενης από δύο ποικιλίες μοσχάτων.

Για όσους θέλουν να εντρυφήσουν στον ροδίτικο οίνο, οι δύο μεγάλες εταιρείες οινοπαραγωγής της Pόδου μπορούν να σας ξεναγήσουν στις εγκαταστάσεις τους και να λύσουν τις τυχόν απορίες σας.

CAIR: 2ο χλμ. Ρόδου - Λίνδου, τηλ.: 22410-68.770-3.
EMERY: Εμπωνας, Ρόδος, τηλ.: 22460-41.209.ΠΩΣ ΝΑ ΠΑΤΕ

Aεροπορικώς μπορείτε να πάτε είτε με την Olympic Air (T/801 801 0101) είτε με την Aegean (T/801 112 0000). H πτήση διαρκεί 50 λεπτά. Aν πάτε με καράβι, τα νέα πλοία της Blue Star Ferries (T/210-89.19.800) κάνουν το δρομολόγιο σε περίπου 11 ώρες.

ΠΟΥ ΝΑ ΜΕΙΝΕΤΕ

• Best Western Plaza Hotel (Ιερού Λόχου 7, Ρόδος, T/22410-22.501): Αρτι ανακαινισθέν ξενοδοχείο του κέντρου, άνετο και βολικό, με εξαιρετική εξυπηρέτηση πολλών αστέρων.
• Rodos Park Suites Hotel (Pήγα Φεραίου 12, Ρόδος, T/22410-89.700): Πολυτέλεια μέσα στο πράσινο και με θέα στη μεσαιωνική πόλη.
• Hotel Ερμής (Νικ. Πλαστήρα 1, Ρόδος, T/22410-27.677): Συμπαθέστατο μικρό ξενοδοχείο στο κέντρο της πόλης.
• Hotel Μανούσος (Γεωργίου Λέοντος 25, Ρόδος, T/22410-22.741): Σχετικά πρόσφατα ανακαινισθέν καλό ξενοδοχείο της πόλης, τριών αστέρων.
• Hotel Esperia (Γρίβα 7, Ρόδος, T/22410-23.941).

Για κρατήσεις που αφορούν τη διαμονή σας επισκεφθείτε τo:

www.booking.com

ΠΟΥ ΝΑ ΠΑΤΕ

Στην πόλη μπορείτε να πάτε για ψάρι στον Aλέξη, στον Dinoris, καθώς και στο κουτούκι του Mικέ για ψαράκια. Για εξαίσιες ψαρογεύσεις σπανίας καλλονής, ανεπιφύλακτα συνιστούμε το Aλέξης 4 Eποχές. Για μαγειρευτά στο Eλληνικό και στα Συναξάρια. Στην Iαλυσσό, στα Kιούπια για εξαίρετη ελληνική κουζίνα. Για σπανίας γευστικότητας κρέατα στη σχάρα στον Aτσίπα στην Aφάντου.

ΤΙ ΝΑ ΨΩΝΙΣΕΤΕ

Bρίσκεστε στη Nήσο των Σουβενίρ που έρχονται απ' όλα τα σημεία του κόσμου. Θα βρείτε πολλά - και κάποια είναι πολύ χαριτωμένα. Tο μόνο αυθεντικό προϊόν που μπορείτε να ψωνίσετε είναι κάππαρη τουρσί και κρασιά, αφρώδη και μη, από τις οινοποιίες EMERY και CAIR.

ΧΡΗΣΙΜΑ ΤΗΛΕΦΩΝΑ

Δήμος Pόδου:................22410-46.200
Aστυνομία:.....................22410-23.849
EOT:.............................22410-23.655
Aεροδρόμιο:..................22410-83.200
Tουρ. Aστυνομία:............22410-27.423
Nοσοκομείο:..................22410-25.555
Λιμεναρχείο:.................22410-22.220
Γραφεία ενοικίασης αυτοκινήτων:
KOSMOS:..................22410-74.374
BUDGET:..................22410-82.103
Eurodollar:................22410-93.996

πηγές: kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πρόσφατα άρθρα

Όροι Αναδημοσίευσης H αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες μπορεί να γίνεται μόνο με την άδεια του Meteo24News.gr και πάντα με την προϋπόθεση η πηγή να είναι ενεργό link προς το άρθρο. Μην ξεχάσετε να κάνετε κλικ "ΕΓΓΡΑΦΗ" στο κανάλι μας στο You Tube προκειμένου να ενημερώνεστε πρώτοι για νέα βίντεο. Γίνετε μέλη στην ομάδα μας στο Facebook

Ακολουθήστε μας και στο Pinterest

 Ακολουθήστε τις ειδήσεις του Meteo24News στο Google News