Default Image

Months format

Show More Text

Load More

Related Posts Widget

Article Navigation

Contact Us Form

404

Sorry, the page you were looking for in this blog does not exist. Back Home

Αφιέρωμα-Χιονιάς 2004

Ανήμερα την Τσικνοπέμπτη, στις 12 Φεβρουαρίου του 2004 ο χιονιάς παρέλυσε και πάλι τη χώρα. Η ψυχρή εισβολή αυτή τη φορά έπληξε περισσότερο τη ΒΔ, Κεντρική και Νότια Ελλάδα. Χιόνι έπεσε μέχρι και στη Γαύδο, το νοτιότερο σημείο της Ευρώπης. Οι πολύ χαμηλές θερμοκρασίες και οι θυελλώδεις άνεμοι στα πελάγη ήταν τα κύρια χαρακτηριστικά του κύματος κακοκαιρίας. Τεράστια τα προβλήματα που είχαν δημιουργηθεί στις συγκοινωνίες, ενώ και πάλι είχαν κλείσει τα σχολεία. Το αεροδρόμιο των Σπάτων παρέμεινε κλειστό για περισσότερο από 24 ώρες. Εκατοντάδες και τότε τα αποκλεισμένα χωριά, τα περισσότερα από αυτά στην Πελοπόννησο. Σημαντικές οι καταστροφές που προκλήθηκαν στις καλλιέργειες από τον παγετό.


«Εντυπωσιακό αλλά όχι ασυνήθιστο» χαρακτήρισαν το καιρικό φαινόμενο ο Κώστας Λαγουβάρδος και η Βάσω Κοτρώνη, ερευνητές μετεωρολόγοι στο Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών.Οι ίδιοι υποστηρίζουν ότι «με τις καιρικές συνθήκες που επικρατούν τα τελευταία χρόνια ήταν αναμενόμενο κάτι τέτοιο. Θα πρέπει να προβληματιστούμε διότι από την Τρίτη είχαμε ενημερώσει την Υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας και όλους τους αρμοδιους φορείς για την εισβολή του χιονιά προκειμένου να ληφθούν μέτρα. Ολα τα μοντέλα πρόγνωσης καιρού συμφωνούσαν στο ίδιο σενάριο, ήταν πολύ ακριβής η πρόγνωση, αλλά η κρατική μηχανή αδιαφόρησε με τα γνωστά αποτελέσματα».

Στην εισβολή ψυχρών αερίων μαζών από τη Βορειοανατολική Ευρώπη και μάλιστα από τη Ρωσία απέδωσε την κακοκαιρία ο μετεωρολόγος της «Ε» Νίκος Καντερές:

«Δύο ήταν τα χαρακτηριστικά του χιονιά αυτού, το πολικό ψύχος και οι θυελλώδεις άνεμοι στο Αιγαίο που είχαν αποτέλεσμα τη διακοπή του απόπλου όλων των σκαφών- εκτός από το Ρίο-Αντίρριο. Σε πολλές περιοχές της χώρας οι θερμοκρασίες ήταν κάτω από το μηδέν και έφτασαν τους μείον δεκαπέντε βαθμούς κατά τη διάρκεια της νύχτας. Σήμερα ο καιρός θα βελτιωθεί στη Δυτική και Βόρεια Ελλάδα όπου θα σημειωθούν ασθενείς παροδικές χιονοπτώσεις, ενώ στην υπόλοιπη χώρα οι αυξημένες συννεφιές θα συνοδεύονται με χιόνια που θα έχουν μικρότερη ένταση και διάρκεια. Ο υδράργυρος κυμαίνεται σε πολύ χαμηλά επίπεδα, ενώ οι θυελλώδεις βοριάδες στο Αιγαίο θα παρουσιάσουν μικρή εξασθένηση στη διάρκεια της ημέρας. Από την Κυριακή η ύφεση θα είναι μεγαλύτερη καθώς και οι βοριάδες θα εξασθενήσουν σημαντικά και οι χιονοπτώσεις θα σταματήσουν, εκτός από λίγες περιοχές της Κρήτης».

  
Δελτία Τύπου-Αεροδρομίου Ελευθερίου Βενιζέλου

13/2/2004

13/14 Φεβρουαρίου 2004 - ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ


Όπως είναι γνωστό, από τις 18:00 το απόγευμα της Πέμπτης 12 Φεβρουαρίου, το αεροδρόμιο αντιμετώπισε πρωτοφανείς καιρικές συνθήκες για τα δεδομένα της Αττικής, αλλά και από τις πιο δύσκολες σύμφωνα με τη διεθνή αεροπορική εμπειρία.

Στο αεροδρόμιο της Αθήνας, καταβλήθηκε εξαρχής κάθε δυνατή προσπάθεια προκειμένου να διατηρηθεί η επιχειρησιακή ικανότητα των εγκαταστάσεων του αεροδρομίου.

Οι προσπάθειες απέδωσαν μέχρι τις 06:00 το πρωί της Παρασκευής. Κατά την ώρα εκείνη, η σφοδρότατη και συνεχής χιονοθύελλα και η πολύ περιορισμένη ορατότητα οδήγησαν στη διακοπή της εκτέλεσης πτήσεων μέχρι τις βραδινές ώρες. Επισημαίνεται ότι η ανεπαρκής ορατότητα επέβαλε πλέον για λόγους ασφαλείας τη διακοπή τόσο της πτητικής δραστηριότητας όσο και της συνέχισης των διαδικασιών αποπαγοποίησης των εγκαταστάσεων του αεροδρομίου.

Στις 16:45 το απόγευμα της Παρασκευής 13 Φεβρουαρίου, οι καιρικές συνθήκες επέτρεψαν να ξεκινήσουν εκ νέου οι διαδικασίες καθαρισμού. Επικεντρώνοντας σε πρώτη φάση την προσπάθεια στον καθαρισμό του ανατολικού διαδρόμου και των τροχοδρόμων του αεροδρομίου, η επιχειρησιακή ικανότητα του αεροδρομίου αποκαταστάθηκε από τις 21:00 τοπική ώρα. Παράλληλα, η διαδικασία καθαρισμού των χώρων στάθμευσης προχώρησε σταδιακά, αλλά με ρυθμούς βραδύτερους από ό,τι αρχικά αναμενόταν λόγω της πολύ μεγάλης συσσώρευσης χιονιού και της προσπάθειας καθ'όλη τη διάρκεια της νύχτας να διατηρηθούν σε επιχειρησιακή ετοιμότητα ο διάδρομος και οι τροχόδρομοι.

Μέχρι στιγμής, έχουν εκτελεσθεί 55 αναχωρήσεις και 58 αφίξεις εσωτερικού και εξωτερικού, ενώ μέχρι τα μεσάνυχτα προβλέπεται να εκτελεσθούν 19 ακόμη αναχωρήσεις και 41 αφίξεις.

Η κατάσταση παραμένει δύσκολη και οι προσπάθειες θα συνεχιστούν καθ'όλη τη διάρκεια της νύχτας, ενώ, ανάλογα με τις συνθήκες παγετού που θα επικρατήσουν, ενδέχεται να υπάρξουν και αύριο έως και τρίωρες καθυστερήσεις.

Οι λειτουργικές δυσχέρειες ενός αεροδρομίου σε ακραία καιρικά φαινόμενα είναι συνηθισμένες στη διεθνή αεροπορική πρακτική και δεν αποτελούν σε καμία περίπτωση κριτήριο για τη συνολική ποιότητα των υπηρεσιών ενός αεροδρομίου. Αξίζει να σημειωθεί ότι πολλά μεγάλα αεροδρόμια, όπως το αεροδρόμιο Heathrow του Λονδίνου και το αεροδρόμιο της Φρανκφούρτης διέκοψαν πρόσφατα για μεγάλα διαστήματα τη λειτουργία τους κάτω από αντίστοιχες ακραίες καιρικές συνθήκες. Για τους ίδιους λόγους, το αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης διέκοψε από χθες τη λειτουργία του λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών στην περιοχή.

Η ενημέρωση του κοινού στο αεροδρόμιο ως προς την εξέλιξη του προγραμματισμού των πτήσεων είναι τακτική, ενώ το τηλεφωνικό κέντρο του αεροδρομίου έχει ήδη απαντήσει σε περισσότερες από 7.000 κλήσεις. Λυπούμεθα για την ταλαιπωρία του επιβατικού κοινού και ζητούμε την κατανόηση των επιβατών και θα καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια προκειμένου να εξομαλυνθεί πλήρως η λειτουργία του αεροδρομίου στο συντομότερο δυνατό χρόνο.14 Φεβρουαρίου 2004 - ώρα 17:30
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ:

Το αεροδρόμιο αποκατέστησε τη λειτουργική ετοιμότητα των διαδρόμων στις 21:00 τοπική ώρα στις 13 Φεβρουαρίου. Από την ώρα εκείνη, έχουν πραγματοποιηθεί 40 αφίξεις και 45 αναχωρήσεις αεροσκαφών.

Η διαδικασία αποπαγοποιήσης της πίστας και των αεροσκαφών συνεχίζεται. Λόγω του ισχυρού παγετού, η διαδικασία αποπαγοποίησης είναι ιδιαίτερα δυσχερής και πραγματοποιείται με αργούς ρυθμούς.

Καθ' όλη τη διάρκεια της ημέρας θα εκτελεστούν λιγότερες από τις προγραμματισμένες πτήσεις.

Μέχρι στιγμής έχουν ακυρωθεί 160 πτήσεις καθώς επίσης υπάρχουν και σημαντικές καθυστερήσεις που μπορούν να ξεπεράσουν τις 5 ώρες.

Το επιβατικό κοινό θα πρέπει να αποφεύγει τη μετακίνησή του προς το αεροδρόμιο εάν δεν έχει διασφαλίσει από την αεροπορική του εταιρεία ή το τηλεφωνικό κέντρο του αεροδρομίου (210 35 30 000) την ακρι9βή ώρα αναχώρησης.


13 Φεβρουαρίου 2004 - ώρα: 20:00
Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών: Το αεροδρόμιο σε λειτουργική ετοιμότητα από τις 21:00 τοπική ώρα.

Στις 16:45 οι καιρικές συνθήκες επέτρεψαν να ξεκινήσουν οι διαδικασίες εκχιονισμού και αποκατάστασης των διαδρόμων και τροχοδρόμων του αεροδρομίου. Οι προβλεπόμενες διαδικασίες αναμένεται να έχουν ολοκληρωθεί στις 21:00 (τοπική ώρα). Θα συνεχιστούν οι προσπάθειες για να παραμείνει σε λειτουργική ετοιμότητα το αεροδρόμιο καθ'όλη τη διάρκεια της νύχτας.

Ανεξάρτητα από τη λειτουργική ετοιμότητα των εγκαταστάσεων του αεροδρομίου, όλες οι πτήσεις από και προς το αεροδρόμιο "Ελευθέριος Βενιζέλος" τόσο των Ολυμπιακών Αερογραμμών όσο και της Aegean έχουν ακυρωθεί μέχρι τις 24:00. Επισημαίνεται ότι σχετικά με το αυριανό πρόγραμμα πτήσεων, οι επιβάτες θα πρέπει να ενημερώνονται από τις αεροπορικές εταιρείες.

Επίσης είναι πολύ σημαντικό για το επιβατικό κοινό να γνωρίζει ότι η πρόσβαση στο αεροδρόμιο είναι ιδιαίτερα δύσκολη και διεξάγεται μόνο με αντιολισθητικές αλυσίδες. Η κυκλοφορία στην Αττική Οδό διεξάγεται μόνο από μία λωρίδα. Σύμφωνα με πληροφορίες από τον ΟΑΣΑ, κατά τη διάρκεια της νύχτας θα υπάρξουν αραιά δρομολόγια στη γραμμή Ε-95 μεταξύ πλατείας Συντάγματος και Αεροδρομίου.

Δεδομένου ότι κατά τη διάρκεια της νύχτας αναμένεται ισχυρός παγετός, συνιστούμε να αποφεύγεται η μετάβαση προς το αεροδρόμιο εκτός εάν οι επιβάτες έχουν επιβεβαιώσει το ταξίδι τους με τις αεροπορικές τους εταιρείες.


13 Φεβρουαρίου 2004 - ώρα: 13:00
Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών: Δεν εκτελούνται πτήσεις από και προς το Ελευθέριος Βενιζέλος μέχρι τις 20.00 τοπική ώρα.

ΜΛόγω της πυκνής χιονόπτωσης η οποία συνεχίζεται αμείωτη από τις πρώτες πρωινές ώρες και της εξαιρετικά περιορισμένης ορατότητας που δεν ξεπερνά τα 100 μέτρα, δεν εκτελούνται σήμερα πτήσεις από και προς το Ελευθέριος Βενιζέλος από τις 06.10 μέχρι τις 20.00 τοπική ώρα. Η κατάσταση θα επανεξετασθεί από όλους τους αρμόδιους φορείς τις επόμενες ώρες, αλλά προς το παρόν η μετεωρολογική υπηρεσία δεν αναμένει βελτίωση πριν τις 20.00.
Ενώ η Εταιρεία Αεροδρομίου θα πληροφορεί συνεχώς τα μέσα ενημέρωσης, οι επιβάτες καλούνται να επικοινωνούν με τις αεροπορικές εταιρείες και το τηλεφωνικό κέντρο του Αερολιμένα (210 3530 000) για πληροφορίες πτήσεων που ήταν προγραμματισμένες να αναχωρήσουν μετά τις 20:00 το βράδυ. Σχετικά με την πρόσβαση στο αεροδρόμιο, οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να επικοινωνούν με την Αττική Οδό.

Μύκονος

Πόρτο Ράφτη

Πόρτο Ράφτη


Επιμέλεια:meteo24news.gr με πληροφορίες από enet.gr-wetterzentrale και video από you tube
Πρόσφατα άρθρα

Όροι Αναδημοσίευσης H αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες μπορεί να γίνεται μόνο με την άδεια του Meteo24News.gr και πάντα με την προϋπόθεση η πηγή να είναι ενεργό link προς το άρθρο. Μην ξεχάσετε να κάνετε κλικ "ΕΓΓΡΑΦΗ" στο κανάλι μας στο You Tube προκειμένου να ενημερώνεστε πρώτοι για νέα βίντεο. Γίνετε μέλη στην ομάδα μας στο Facebook

Ακολουθήστε μας και στο Pinterest

 Ακολουθήστε τις ειδήσεις του Meteo24News στο Google News